HPV vakcine stižu u septembru

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 18.08.2023. u 13:54
Za nabavku oko 4.500 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) kojom se vakcinišu djevojčice uzrasta od devet godina “Montefarm” će izdvojiti 300.000 eura.

Ta ustanova raspisala je tender koji je otvoren do 1. septembra, a traženo je ukupno 4.545 bočica devetovalentne vakcine, koja štiti od tipova 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 HPV virusa, glavnog uzročnika karcinoma grlića materice, pišu “Vijesti”.

HPV vakcinacija uvedena je u Crnoj Gori krajem septembra 2022. godine, a prve doze primile su djevojčice četvrtih razreda osnovne škole, uzrasta nakon devetog rođendana.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, zaključno sa 12. julom protiv HPV je vakcinisano 5.000 djevojčica. Iz te ustanove pojasnili su da je dinamika vakcinacije dobra, ali da je potrebno utvrditi zašto su slabiji rezultati kod dijela timova izabranih pedijatara.

Podsjetili su da su trenutno primarna ciljna grupa djevojčice uzrasta devet do 14 godina i da je među svim vakcinisanima upravo oko 95 odsto djevojčica iz te uzrasne grupe.

“U prvoj grupi sa kojom smo započeli vakcinaciju, a to su djevojčice uzrasta devet godina (rođene 2013. godine), trenutni obuhvat vakcinacijom je 30,2 odsto, što je za prvu godinu dobar rezultat, posebno imajući u vidu da je HPV vakcina jedina vakcina u redovnom kalendaru u Crnoj Gori, koja zasada, nije obavezna”, kazali su iz Instituta.

Najbolje rezultate u vakcinaciji te ciljne grupe postigla je opština Berane (52,8 odsto), Cetinje (46,5), Ulcinj (36,6), Rožaje (35,7), Herceg Novi (35), Budva (34,3), Podgorica (33,3) i Danilovgrad (33).

Najmanji obuhvat kada su u pitanju opštine koje imaju svoj dom zdravlja zabilježen je u Baru (13 odsto), Andrijevici (13,3) i Pljevljima (20). Nizak odziv je registrovan u opštinama Žabljak (nadležnost DZ Pljevlja), Šavnik i Plužine (nadležnost DZ Nikšić), kao i u opštini Petnjica (nadležnost DZ Berane).

Javna apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je juče još jedan tender za nabavku ljekova za cističnu fibrozu, vrijedan 2,7 miliona eura.

Prema tenderskoj dokumentaciji, tražene su 42 kutije kaftrio film tableta 56x (37,5mg+25mg+50mg), 126 kutija kaftrio film tableta 56x (75mg+50mg+100mg), 42 kutije kalydeco film tableta, 28x75mg i 126 kutija kalydeco film tableta, 28x150mg.

Država je u prvoj polovini ove godine, nakon protesta oboljelih od cistične fibroze, pokrenula pitanje registracije i nabavke ovog lijeka neophodnog u tretmanu protiv tog rijetkog oboljenja.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).
  Ne samo da vam pomažu da se krećete i ostanete uspravni, kosti vam takođe pomažu u zaštiti vaših osjetljivih unutrašnjih organa i opskrbljuju vas ključnim mineralima poput kalcijuma i fosfora.
  Za godinu, od kako je počela vakcinacija protiv HPV-a, u Crnoj Gori je vakcinisano više od 30% ili 5925 djevojčica i djevojaka, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZCG) dr Darinka Marković. Ona je kazala da su zato u IJZCG, za sada zadovoljni postignutim rezultatima.