IJZ: Nastavlja se nadzor nad koronavirusom uprkos proglašenju kraja pandemije

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 06.05.2023. u 15:24
Institut za javno zdravlje (IJZ) je saopštio da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila da kovid-19 više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, ali da nadzor nad ovom bolešću ne završava, pa nastavljaju da prate epidemijsku situaciju.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje, odluka SZO je donesena na juče održanom petnaestom sastanku “Komiteta za hitne slučajeve” u vezi sa pandemijom koronavirusa SZO.

“Nakon više od tri godine završava se pandemija koja je uzrokovala vanredne napore cjelokupnog društvenog i državnog sistema”, kazali su iz IJZ.

Oni su se zahvalili svim zdravstvenim radnicima i učesnicima u odgovoru na vanrednu situaciju, kao i savjesnim građanima.

“Pozivamo i dalje na poštovanje opštih protivepidemijskih mjera i vakcinisanje ugroženih kategorija društva”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.
  Oko 150 Nikšićana juče je došlo na preventivni pregled kože koji je bio organizovan u Opštoj bolnici povodom Euromelanom skrining dana. Kako je za portal Onogošt kazala Ana Popović, dermatovenerolog onkolog i nacionalni koordinator Euromelanom kampanje, sumnja se da je kod 30 pregledanih otkriven maligni tumor kože.