Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZ: Roditelji da vakcinišu djecu MMR vakcinom

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.01.2023. u 14:39
Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) još jednom je danas uputio apel i poziv roditeljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom.

Poručili su da nas je učinak manje pokrivenosti vakcinacijom protiv malih boginja doveo na prag izbijanja epidemije malih boginja.

“Naime, prvi potvrđeni slučajevi morbila su već registrovani u regionu, te stoga molimo roditelje da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom u periodu predviđenom za vakcinaciju, jer je to vrijeme kada su djeca najosjetljivija na zarazne bolesti koje se preveniraju ovom vakcinom i omoguće im zdravo djetinjstvo”, istakli su u saopštenju.

Male boginje, pojasnili su, mogu uzrokovati izuzetno teške komplikacije kao što su: “upala pluća i drugih dijelova respiratornog sistema, upala srednjeg uva, encefalitis; kasne sekvele nakon više godina od infekcije, kao što je subakutni sklerozirajući panencefalitis i smrtne ishode”.

“Nadamo se da ćemo zajedno uz pomoć roditelja, nacionalnih i međunarodnih partnerskih institucija uspjeti spriječiti epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvati zdravlje najmlađih članova našeg društva”, zaključuju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci