Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZ: Prijavljeno 56 slučajeva velikog kašlja, u Nikšiću jedan

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 11.12.2023. u 10:09
Od početka novembra prijavljeno je 56 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Kako su kazali, kod 46 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 10 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

"Među prijavljenim slučajevima (56), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (33), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (8), ispod 1 godine (5), 16-20 godina (4), 1-5 godina (3) i u uzrasnoj grupi 6-10 godina (2)", navodi se u saopštenju.

Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (36), Danilovgradu (6), Budvi (3), Cetinju (2), Zeti (2), i po jedan slučaj u Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima i Tivtu.

"Od 56 registrovanih slučajeva, kod 54 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo duže od pet godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili su osobe nepotpuno imunizovane/odnosno ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom osobe starije od 25 godina)", navodi se u saopštenju.

Iz IJZCG podsjećaju da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi tj. djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca, kako su naveli, najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Apeluju na sve roditelje da redovno i na vrijeme vakcinišu svoju djecu, a oni koji kasne sa vakcinacijom da što prije nadoknade propuštene doze, kako bi spriječili teže forme bolesti, komplikacije i hospitalizacije.

"Zbog pojave pertusisa u epidemijskoj formi interval između prve tri doze vakcine preporučuje se skratiti na mjesec dana kako bi odojčad pravovremenom imunizacijom sa navršena dva, tri i četiri mjeseca što prije bila zaštićena. Počev od nedjelje (03.12.2023) svim vikendima do kraja godine organizovana je mogućnost dopunskih termina za vakcinaciju. Roditelji vikendima mogu dovesti djecu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara (protiv pertusisa, protiv morbila, zaušaka, rubele, protiv humanog papilloma virusa i drugih). Za precizne termine vakcinacije tokom vikenda potrebno je interesovati se u opštini stanovanja, dok se u Podgorici dopunski termini za vakcinaciju organizuju u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17h. O mogućnosti vakcinacije vikendima svi roditelji djece, koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su poziv i putem SMS poruke. Takođe, želimo da napomemo da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu!", saopšteno je iz IJZCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.