Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZCG: Registrovan osmi slučaj morbila

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 11.07.2024. u 12:35
Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.

Kako je saopšteno, obolijevanje je registrovano kod nevakcinisane muške osobe stare 22 godine iz Bijelog Polja, koja trenutno živi i radi u Budvi.

"Obolijevanje je potvrđeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti i serološkom analizom (prisustvom specifičnih IgM i IgG antitjela). Pacijent je hospitalizovan u KBC Kotor i prema dobijenim informacijama trenutno je dobrog opšteg stanja. Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenja bolesti. Epidemiološko ispitivanje vrše nadležne službe KBC Kotor i Doma zdravlja Budva, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku", piše u saopštenju.

"Prema posljednjim dostupnim podacima, u zemljama okruženja bilježi se dalji porast broja registrovanih slučajeva morbila. Ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 6.316 slučajeva (zaključno sa 09.07.2024.). U Republici Srpskoj je prijavljen je 251 slučaj (zaključno sa 05.07.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаn 181 slučаj mоrbilа (zаključnо sа 07.07.2024. godine) sa naglaskom da je u periodu od 01 - 07.07.2024. g. registrovan 31 novooboljeli. U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024.), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024.). Prema izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) ove godine je 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila", kazali su iz IJZ.

Istakli su da je jedina prava mjera prevencije vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

"Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", dodaje se.

Apelovali su na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", navode.

"Osobama koje nijesu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest ne preporučuju se putovanja, naroćito u države i regionima gdje su registrovani slučajevi obolijevanja. Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu", zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci