Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Istraživanje: Mladi konzumaciju alkohola prihvataju kao normalnu pojavu

Shutterstock
 • Autor onogost.me
 • 16.03.2024. u 10:51
Trećina šestnaestogodišnjaka popije u jednoj prilici pet alkoholnih pića.

To pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje (IJZ), a koje je u prethodnom periodu sprovedeno o upotrebi alkohola u Crnoj Gori.

Kako je kazala Ljiljana Golubović iz IJZ, posebno zabrinjavaju povećana konzumacija alkohola od strane djevojčica.

''Zabrinjava i velika prevalenca od preko 50 odsto među ukupnom populacijom i 10,3 litra popijenog čistog alkohola po osobi godišnje'', upozorila je ona.

Institut za socio-ekonomske analize (ISEA) je danas u Podgorici organizovao okrugli sto na temu “Upotreba alkohola u Crnoj Gori – analiza stanja i preporuke za smanjenje prevalence”.

Civilni sektor ima važnu ulogu u edukativnim aktivnostima, posebno kroz rad sa mladima, a Sanja Šišović iz NVO Cazas skrenula je pažnju na društvenu prihvaćenost alkohola u Crnoj Gori.

''Ona dovodi do toga da mladi konzumaciju alkohola prihvataju kao normalnu pojavu, po ugledu na svoje roditelje i ostalo bliže okruženje'', istakla je ona.

Ona je podsjetila na poruku Svjetske zdravstvene organizacije da ne postoji bezbjedna količina alkohola.

''Mora se mora više raditi na razvijanju edukativnih programa, ali i na jačanju praćenja sprovođenja kaznene politike'', kazala je Šišović.

Istraživanja koja je sprovela ISEA pokazuju da bi povećanje cijene jakih alkoholnih pića u Crnoj Gori za 10 odsto dovelo do smanjenja tražnje za ovom vrstom pića za 8,84 odsto.

Kako je kazala Mirjana Čizmović iz ISEA, ako se pretpostavi povećanje akciza sa 12,5 na 15 eura po litru, došlo bi do povećanja cijene za sedam odsto.

To bi, kaže ona, dovelo do pada potrošnje za pet odsto i povećanja prihoda od akciza i PDV-a po ovom osnovu za 9,4 odsto.

''U tom smislu jedna od naših preporuka je povećanje poreskog opterećenja kod jakih alkoholnih pića, kako bi se ostvarilo povećanje prihoda, ali i uticalo na smanjenje potošnje ovih proizvoda'', zaključila je Čizmović.

Izvor: dan.co.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.