Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kadić: Neće biti nestašice ljekova, izmireni dugovi

tablets-2148887_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 31.10.2022. u 11:32
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić kazao je da su isplaćena dugovanja prema veledrogerijama i dobavljačima, i da neće biti nestašice ljekova usljed nedostatka novčanih sredstava.

“U četvrtak smo Montefarmu otpustili 13,75 miliona eura, što su sredstva neophodna da bi se izmirili svi dugovi prema veledrogerijama, odnosno dobavljačima do 1. novembra. Obaveze još neke imamo u vrijednosti od 10 miliona eura, ali to je nešto što je obezbijeđeno rebalansom, tako da ćemo imati adekvatna sredstva”, kazao je Kadić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ocijenio je da se situacija sa nestašicom, koja je bila do sada, neće ponoviti.

“Bio je problem u finansijama s jedne strane, s druge strane sa sajber napadom i nemogućnosti da se na digitalnoj platformi objave javne nabavke, kako bi se ljekovi mogli nabaviti”, naglasio je Kadić.

Kazao je kako očekuje da već od ove nedjelje ne bude ljekova koji nedostaju, te da u Fondu očekuju da će se do kraja godine ljekovi nesmetano nabavljati i distribuirati apotekama.

Kadić je rekao da je rješavanje problema bolnice u Melinama kompleksno pitanje, a da je dugoročni cilj vraćanje te bolnice u javni zdravstveni sistem.

Očekuju najmanje 420 miliona

Direktor FZO je naveo da u 2023. očekuju budžet od 420 do 430 miliona eura neophodnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Ta sredstva trenutno neadekvatno trošimo. Gotovo dvije trećine sredstava se utroši samo na dvije stavke – ljekovi i medicinska sredstva, i ostalo su plate”, istakao je on.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U Crnoj Gori 34.000 djece uzrasta do pet godina je nevakcinisano MMR vakcinom i to je alarmantan podatak jer ona nijesu zaštićena od morbila odnosno malih boginja - opasne zarazne bolesti koja se brzo i lako širi, upozorila je epidemiološkinja dr Milena Popović - Samardžić.