Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:13
6.11.2019.

Kafopije imaju zdravija crijeva od onih koji ne konzumiraju kafu

Sve je više istraživanja koja otkrivaju zdravstvene prednosti kafe. Ispijanjem samo jedne šoljice dnevno može da spriječi nakupljanje nezdravih masnoća, da utiče na zdravlje mozga u starijoj životnoj dobi, ali i da bude dobar saveznik u borbi protiv gojaznosti.

Nedavno istraživanje, sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Hjustonu, pokazalo je da kafopije imaju bolji mikrobiom crijeva od osoba koje rijetko ili uopšte ne piju kafu.

Autor studije dr Li Đao i njegov tim predstavili su rezultate istraživanja na godišnjem naučnom skupu gastroenterologa u San Antoniju, u Teksasu.

U istraživanju su učestvovale 34 osobe koje su bile podvrgnute kolonoskopiji i endoskopiji, kako bi se vidjelo stanje njihovog crijevnog trakta.

Na osnovu količine kafe koju piju, ispitanci su bili podijeljeni u dvije grupe, na one koji piju puno kafe, odnosno više od 83 miligrama i one koji piju manje od te količine.

Pokazalo se da oni koji piju puno kafe imaju u crijevima visok nivo bakterijskih sojeva Faecalibacterium i Roseburia i nizak nivo bakterijskog soja Erysipelatoclostridium ramosum koji je dio normalne crijevne flore, ali u velikom broju može biti štetan.

Prethodne studije povezale su E. ramosum sa metaboličkim sindromom i gojaznošću. Viši nivo ostalih bakterija pronađen je u mikrobiomima crijeva kod velikih konzumenata kafe.

"Veća konzumacija kofeina povezana je sa bogatijim mikrobiomom crijeva i većim brojem protivupalnih bakterija, poput Faecalibacterium i Roseburia, i nižim nivoom potencijalno štetnih bakterija", stoji u zaključku ove studije.

Ostale vijesti iz kategorije