Kako da smršate, a da ne osjećate glad

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 11.02.2023. u 22:01
Kada krenete na dijetu koja zahtijeva kalorijski deficit odnosno smanjen unos hrane, važno je pronaći načine kako ostati sit. Savjeti koje ćete pročitati ne zahtijevaju mnogo odricanja u ishrani.

Uz ove savjete nećete osjećati glad ili ekstreman umor, pritom ćete zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom. Nećete morati da jedete isključivo salate niti da se odričete slatkiša.

Prvi savjet jeste da povećate volumen hrane. Što je veći volumen niskokalorične hrane, veća je sitost nakon jela. Povrće je najbolji način da povećate volumen hrane, a da pritom ne unesete mnogo kalorija.

Preporučuju se zelena salata, paradajz, krastavac, kiseli kupus, karfiol, brokula i paprika. Od žitarica se preporučuju proso, bulgur, kus kus i zob, a od grahorica se preporučuju slanutak, leća, bob i grašak.

Drugi savjet je da smanjite količinu visokokalorične hrane. Pojedite dvije do tri kockice čokolade, umjesto dva reda ili ako konzumirate kikiriki maslac, koristite jednu mali kašiku, umjesto velike. Takođe, možete pronaći i neke zdravije verzije slatkiša s manjim brojem kalorija.

Treći savjet se odnosi na pravilan udio određene hrane na tanjiru. Pa tako prilikom serviranja hrane, stavite više povrća u odnosu na namirnice bogate ugljenim hidratima. Neka vam jedna četvrtina tanjira bude ispunjena ugljenim hidratima, druga četvrtina neka budu proteini, a ostatak nadoknadite povrćem.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa.