Autor: onogost.me
Foto: kucnilekar.com
21:46
8.2.2019.

Kantarion tjera depresiju

Stručnjaci su raznim istraživanjima ustanovili da ulje kantariona može da umanji tegobe depresije jer usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina u mozgu.

Ukoliko niste od onih koji pate od trajne depresije, nego vas ponekad obuzme tuga i loše raspoloženje, pokušajte pomoći sebi prirodnim sredstvima.

Hipericin kojeg ima u kantarionu je snažniji antidepresiv od neki farmaceutskih ljekova, a uzrokuje manje nuspojava. kantarion obezbjeđuje mirniji san a poznato je da depresivcni imaju problema sa snom.

U jednoj njemačkoj studiji stručnjaci su kantarion dali grupi od 105 osoba koje su patile od umjerene depresije.

U poređenju sa kontrolnom grupom oni su spavali bolje i imali mirniji san.

Ispitanici koji su uzimali kantarion bili su bolje raspoloženi i manje su patili od glavobolje.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:54
  23.8.2019.

  Ukoliko se dvoumite da li da nabavite kućnog ljubimca ili ukoliko ga već imate, a strahujete kako će to izgledati kada na svijet dođe beba - imamo lijepe vijesti za vas.

 • 22:41
  22.8.2019.

  Naučnici su došli do otkrića da je godišnji odmor, bio on ljetni ili zimski, izuzetno dobar za srce i um. Istraživanja sprovođena tokom godina ukazuju na to da su praznici i odvajanje od stresne dnevne rutine mnogo više od fotografisanja i kupovine suvenira, te da oni donose i evidentne koristi za zdravlje.

 • 22:21
  21.8.2019.

  Visoke temperature ovih dana utiču na prekomjerno znojenje, a jedan od prirodnih načina da ublažite neprijatne posljedice vreline je jabuko sireće.

   

 • 22:21
  20.8.2019.

  Razbacati komade mesa po roštilju može svako, ali ga samo rijetki znaju ispeći baš onako kako treba.