Autor: onogost.me
Foto: kucnilekar.com
21:46
8.2.2019.

Kantarion tjera depresiju

Stručnjaci su raznim istraživanjima ustanovili da ulje kantariona može da umanji tegobe depresije jer usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina u mozgu.

Ukoliko niste od onih koji pate od trajne depresije, nego vas ponekad obuzme tuga i loše raspoloženje, pokušajte pomoći sebi prirodnim sredstvima.

Hipericin kojeg ima u kantarionu je snažniji antidepresiv od neki farmaceutskih ljekova, a uzrokuje manje nuspojava. kantarion obezbjeđuje mirniji san a poznato je da depresivcni imaju problema sa snom.

U jednoj njemačkoj studiji stručnjaci su kantarion dali grupi od 105 osoba koje su patile od umjerene depresije.

U poređenju sa kontrolnom grupom oni su spavali bolje i imali mirniji san.

Ispitanici koji su uzimali kantarion bili su bolje raspoloženi i manje su patili od glavobolje.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:01
  15.2.2019.

  Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci.

 • 21:51
  14.2.2019.

  Nakon što pojedemo nešto slatko, tijelo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na licu i veću vjerovatnost za upalne procese.

 • 20:33
  14.2.2019.

  Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura.

 • 22:00
  12.2.2019.

  Brazilski orah plod je drveta koje raste u Brazilu, Peruu, Venecueli i Kolumbiji, a svojim je rastom među šumskim divovima jer dostiže visinu i do 50 metara. Zanemareni orah rijetko je na tanjiru zbog visoke cijene, ali u malim količinama ima blagotvoran učinak na organizam.