Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Karavan zdravlja i vakcinacije“ u Nikšiću: Nije cilj ubijediti građane već im objasniti benefite imunizacije

onogost.me
 • Autor Marija Vujovic
 • 28.02.2023. u 13:37
Nikšićanka Jelena Žižić, majka dvije djevojčice, iskoristila je danas "Karavan zdravlja i vakcinacije" koji je posjetio naš grad, da dovede svoje djevojčice kako bi se vakcinisale vakcinom protiv HPV virusa.

"Nije bilo teško odlučiti se na to, mislim da je ovo prava odluka da ih zaštitimo na vrijeme. Kod nas nema predrasuda, što se tiče mene. Od početka, čim je počela ova priča, bili smo za to da se primi vakcina", istakla je ona.

Na pitanje zašto se ranije nije odlučila na ovo, kazala je da su razlog gužve u Domu zdravlja.

"Ovdje smo sve završili za minut", dodala je ona.

Doktor Slobodan Mandić kazao je da je, prije svega, ovo jedan edukativni karavan koji će, koliko je moguće, objasniti šta je to vakcinacija, na čemu počiva i koji su benefiti same vakcinacije.

"Ja lično mislim, a i struka misli da je vakcinacija najveće dostignuće medicine u 20. vijeku. Druga je stvar što se zadnjih nekoliko decenija nije poklanjalo previše pažnje tome, a imalo je i drugih slojeva društva koji kažu da imaju neke bolesti koje može da isprovocira sama vakcinacija što nije tačno, što nije medicinski dokazano", istakao je on.

Fenomenalna je stvar što je po prvi put jedna vakcina za ženske bolesti, kako je kazao, HPV vakcina zaživjela ovdje.

"Mi ćemo sve uraditi da roditeljima prije svega, kao sudionicima čitavog ovog dešavanja, približimo to koji su benefiti tu ne samo za žensku mladu populaciju, nego u nekoj budućnosti i za mušku populaciju. Država ne daje bezveze novac, jer svaka ta vakcina je jako skupa i neka je i koliko god bude trebalo za tu namjenu mi ćemo to i dalje podržavati", naveo je Mandić.

Karavan imunizacije u Nikšiću predstavlja jedan u nizu karavana koji će se desiti u nekoliko gradova u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja.

"Cilj ovih karavana jeste promocija vakcinacije i imunizacije, prevashodno za tri vakcine - vakcina protiv kovida, vakcina protiv HPV infekcije i MMR vakcina. U ovim karavanima su prisutni pedijatri i izabrani ljekari koji će davati informacije koje su neophodne za bilo koju od ovih vakcina. Već je veliko interesovanje građana. Pored imunizacije građani mogu da izmere šećer, provjere krvni pritisak ili eventualno da se posavjetuju sa ljekarima o nekim zdravstvenim tegobama", kazao je epidemiolog dr Redžeb Zejnelagić.

Što se tiče samog obuhvata imunizacijom, ne krije da nijesu zadovoljni.

"Obuhvati vakcinacijom treba da budu značajno veći. Za MMR vakcinu treba da bude iznad 95 procenata da bi pravi efekat imunizacije bio. Međutim, svaka vakcina koja se primi povećava nam taj procenat i na taj način povećavamo obuhvat imunizacijom", objasnio je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se Nikšić po pitanju obuhvata imunizacijom nalazi na prosječnom nivou obuhvata imunizacijom u cijeloj Crnoj Gori.

Postoji, kaže, mnogo razloga zbog kojih je obuhvat imunizacijom tako nizak.

"To nije nešto novo i nije samo na nivou Crne Gore. Ostale zemlje regiona imaju nešto veće obuhvate imunizacijom, pogotovo MMR vakcinom, ali to svakako nije dovoljno da bi se stvario kolektivno imunitet", naveo je on i dodao da su razlozi - sam građanin, oni koji rade sa građanima, prije svega pedijatri, doktori i cjelokupno zdravstveni sistem i društvena zajednica.

"Ne pokušavamo građane da ubijedimo, mi pokušavamo da im objasnimo zbog čega toliko insistiramo na imunizaciji i koje su koristi građana", zaključio je on.

„Karavan zdravlja i vakcinacije“ je na Trgu slobode danas do 14.30h.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Prvi dio priprema Juventusa je odrađen, drugi će odraditi u Njemačkoj, a među 26 putnika našao se i crnogorski biser Vasilije Adžić.