Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:23
16.10.2019.

Kasne vakcine protiv gripa, stižu do kraja ovog mjeseca

Vakcine protiv sezonskog gripa, za čiju isporuku je JZU Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, a koje je trebalo da budu distribuirane do 15. oktobra još nijesu stigle i njihova isporuka se očekuje posljednje sedmice oktobra, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.


“Vakcina protiv sezonskog gripa još nije stigla. Prema informaciji očekuje se u posljednjoj nedjelji oktobra. Distribucija vakcine zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će početi istog dana po prispijeću u skadu sa planiranim količinama od strane zdravstvenih ustanova. Vakcinacija će poceti u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ)”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Montefarma.

Montefarm je ugovor sa dobavljačem potpisao 5. septembra, a kako su tada saopštili, očekivani datum isporuke je trebalo da bude 15. oktobar.

“Isporuka vakcine "VAXIGRIP TETRA" proizvođača Sanofi Pasteur se očekuje do 15.10.2019. od strane dobavljača FarmaLab Podgorica. Raspisana je količina od 22.700 (158.900 eura), na osnovu potreba svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori”, saopšteno je DN iz Montefarma.

Osim toga, tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa j e predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da se isporuka vakcina vrši tog dana odjednom.

“Nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sezona nadzora nad gripom počela je 40. sedmice, a prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravlje, objavljenom prošle srijede, prijavljene su tri osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 0,5/100.000 stanovnika.

Ipak, tokom 40. nadzorne sedmice u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa.

 

Izvor: Dnevne novine

Ostale vijesti iz kategorije