Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S. Matić
11:40
14.1.2021.

Kašnjenje laboratorije, čeka se PCR aparat

Laboratorija za PCR analizu u Klničkom centru Crne Gore (KCCG) još nije otvorena, a kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno Dnevnim novinama, do kašnjenja je došlo zbog toga što PCR aparat koji je trebalo da stigne u okviru donacije još nije dopremljen.


“Do kašnjenja je došlo zbog toga što nijesmo dobili dopunsku prateću dokumentaciju da bismo mogli da prihvatimo donaciju. Pored toga, više puta smo mjesečno kontaktirali donatora i tražili sastanak sa njim, na bilo koji način, ali do ovog trenutka nijesmo dobili nikakav odgovor od istog. S obzirom na gore navedene činjenice, PCR laboratorija nije otvorena, jer još uvijek čekamo da stigne PCR aparat, a koji je obećan da će stići u okviru donacije”, pojasnili su iz KCCG.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode da je, po primarnoj specifikaciji, predviđeno da će PCR aparat, o kojem se govorilo sa donatorom, moći da obradi 250 uzoraka dnevno.

Odgovarajući na pitanje koja je oprema za PCR laboratoriju do sada nabavljena, iz KCCG su kazali da se, s obzirom na to da aparat još nije dostavljen, ne može izvršiti nabavka dodatne opreme i materijala za laboratoriju.

Međutim, na osnovu podataka iz tenderske dokumentacije, KCCG je 11. januara potpisao ugovor sa firmom Farmalab d.o.o. iz Podgorice za nabavku transportnih medijuma za PCR dijagnostiku, vrijednih 8.902,43 eura.

Tokom prošle godine je više puta najavljivano otvaranje PCR laboratorije u okviru KCCG, čime bi se rasteretile laboratorije Instituta za javno zdravlje.

Bivši direktor ove zdravstvene ustanove Jevto Eraković je u avgustu saopštio da bi instaliranje laboratorije moglo da bude realizovano do kraja 2020. godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:27
  19.1.2021.

  Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa, dogovoreno je tokom današnjeg sastanka između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović.

 • 17:00
  19.1.2021.

  Koronavirus potvrđen je kod još 425 osoba u Crnoj Gori od testiranih 1.577 uzoraka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

   

 • 22:08
  18.1.2021.

  Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a stručnjaci kažu da je idealno prije samog obroka pojesti voćku koja je puna vitaminom C.

 • 17:08
  18.1.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1.060 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 310 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.