Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
15.10.2019.

Ko treba da bude fizički aktivan prije, a ko poslije jela?

Postoje ljudi koji promovišu treniranje kao prvu stvar koju bi trebalo da uradite kada se probudite, međutim, to može da ima posljedice po zdravlje.

Mnogi vjeruju da upravo treniranje nakon samog buđenja, odnosno nakon što niste ništa jeli u periodu od 8 do 12 sati, pospješuje ubrzano topljenje masnoća u organizmu.

Nutricionista Pamela Nisevič Bede i fitnes trener Bred Šenfeld otkrili su za “Women’s Health” šta misle o treniranju na prazan želudac.

Ne postoji mnogo istraživanja na tu temu, a većina njih tvrdi da treniranje praznog stomaka neće pomoći pri ubrzanom mršavljenju, nego ćete samo imati manje energije za optimalno izvođenje treninga.

Nutricionistkinja dodaje da je treniranje na prazan želudac, ipak, odlično za one koji pokušavaju da održe kalorijski deficit i da skinu kilograme, jer će nakon treninga tijelo žudjeti za proteinima, a ne za ugljenim hidratima i šećerima, kao što je to slučaj kod većine ljudi.

Trener Šenfeld smatra da sat do dva prije treninga treba pojesti neki lagan obrok koji se pretežno sastoji od proteina i zdravih masti, kako bi organizam imao dovoljno energije za trening. Na taj način, tijelo bi bilo prisiljeno da troši masti jer nije nahranjeno ugljenim hidratima.

Ipak trošenje masti treningom na prazan želudac bolje će poći za rukom osobama koje su na keto ishrani i čije je tijelo već naviknuto da crpi energiju iz masti, a ne iz ugljenih hidrata.

Dakle, nema ništa loše u tome da odradite trening na prazan želudac, ali ako osjetite da to vašem organizmu ne prija i da se osjećate loše nakon toga, bilo bi najbolje da poslušate savjet trenera i pojedete neki proteinski obrok prije fizičke aktivnosti, prenosi B92.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:07
  13.7.2020.

  Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.

 • 17:39
  13.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 479 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. Tokom dana laboratorijski je potvrđena smrt kod pacijenta koji je liječen u OB Berane i čija je smrt ranije prijavljena.

 • 09:30
  13.7.2020.

  Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

 • 22:02
  12.7.2020.

  Mnoogi su pod strahom zbog drugog talasa pandemije koronavirusa, koja svakim danom broji sve više oboljelih. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, vrlo važno znati neke od navika koje jačaju imunitet i koje su nam sada neophodne.