Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:11
13.11.2019.

Kupkom i tuširanjem do kvalitetnog sna

Nesanica je jedan od velikih problema današnjice. Američka akademija medicine spavanja otkrila je da jedna od tri odrasle osobe u Americi ima simptome nesanice, a podaci pokazuju da se godišnje dogodi oko 100 hiljada nesreća povezanih sa spavanjem za volanom.

Naučnici tvrde da postoji način da konačno u miru i brže zaspite.

U nedavno objavljenoj studiji, u saradnji “UT Health Science Center” iz Hjustona i Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš jedan do dva sata prije spavanja mogu značajno poboljšati san.

"Moj tim i ja pregledali smo više od 5.000 studija koje povezuju kupanje i san, 17 studija ispunilo je naše kriterijume za istraživanje uticaja tople kupke ili tuširanja na san. Koristili smo statistički postupak za kombinovanje podataka iz više studija i za pronalaženje optimalnog vremena za kupanje. Otkrili smo da topla kupka, od oko 40 stepeni Celzijusa, u trajanju od desetak minuta može značajno poboljšati spavanje", izjavio je jedan od autora studije, Šahab Haghajeg sa Univerziteta u Teksasu.

Drugim riječima, topla kupka sat-dva prije odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju s uobičajenim spavanjem bez kupanja. Takođe, ako se kupate ili tuširate toplom vodom prije spavanja, 36 odsto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša tjelesna temperatura nije konstantna - viša je ujutru i uveče, a najniža je tokom noćnog spavanja.

Nakon tople kupke ili tuširanja, tijelo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge. Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgre na površinu i emituje toplotu na okolinu, što uzrokuje pad tjelesne temperature. Zbog toga kupka ili tuširanje jedan do dva sata prije spavanja imaju pozitivan uticaj na vaš bioritam i dobar san.

Ostale vijesti iz kategorije