Autor: onogost.me
Foto: gov.me
22:01
3.7.2020.

Lijek Remdesivir dozvoljen i u EU

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za liječenje Kovid-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije.


U Briselu navode da je odobrenje za Remdesivir izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za ljekove koju su usvojile i države članice EU 27.

Dodaje se da je izdavanje odobrenja trajalo samo nedjelju dana od preporuke Evropske agencije za ljekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kiriakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa.

"Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lijek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbijedimo efikasno liječenje ili vakcinu protiv korona virusa", izjavila je Kiriakides.

U Komisiji navode da je Remdesivir sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup ljekovima potrebnim kao odgovor na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

Izvor: B92/rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije