Autor: onogost.me
Foto: screenshot
10:23
9.8.2020.

Medenica: Još veći oprez nakon otvaranja granica

Otvaranjem granica i dolaskom stranaca raste epidemiološki rizik. Zato svi koji dođu u Crnu Goru moraju da se pridržavaju mjera koje su na snazi - poručuje epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje, Sanja Medenica.


“Epidemiološka situcija je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Vidjeli ste da prethodnih dana, a i zadnje dvije nedjelje imamo jedan ujednačen broj slučajeva, a to znači da držimo pod kontrolom broj registrovanih slučajeva”, kaže za Prvu epidemiološkinja Sanja Medenica.

Kako će se situacija dalje odvijati, kaže Medenica, zavisi isključivo od našeg ponašanja.

Ističe da statistika kaže i da je svaki peti inficirani - asimptomatski slučaj, odnosno nema nikakve simptome korona virusa.

A od ukupnog broja inficiranih deset odsto su djeca, objašnava Medenica. 144 djece starosti do devet godina zaraženo je vrusom, a u starosnoj dobi od 10 do 19 godina, inficirano je 226.

U Crnoj Gori, od Kovida-19, trenutno je oboljelo 1.119 osoba. Najviše aktivno inficiranih je u Podgorici 449, Bijelom Polju 140, Nikšiću 97 i Beranama 89 i Baru 68. U opštinama Danilovgrad, Šavnik i Tuzi nema oboljelih.

Od posljednjeg presjeka Institutu za javno zdravlje je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice, koji je liječen u Kliničkom centru Crne Gore.

Ukupan broj preminulih od posljedica koronavirusa od početka juna  je 53, a od početka epidemije 62. 

Od virusa se oporavilo još 111 osoba. 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije