Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

„Montefarmu” devet miliona za vakcine

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 09.12.2022. u 20:24
Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.

U javnom pozivu, koji je objavljen prekjuče, piše da ta ustanova traži 24 vrste vakcina za potrebe crnogorskih zdravstvenih ustanova, a na osnovu saglasnosti Fonda za zdravstveno osiguranje.

”Montefarm” je tražio vakcinu protiv tetanusa, difterije, tuberkuloze, hepatitisa B, hepatitisa A, bjesnila, varičele, kao i četvorovalentnu vakcinu protiv meningitisa...

U tenderskoj dokumentaciji za godišnju nabavku vakcina piše da je rok isporuke od 30 do 270 dana od dana zaključivanja ugovora, u zavisnosti od toga o kojem je lijeku riječ.

”Ponuđeni ljekovi, prilikom isporuke moraju imati upotrebni rok koji neće biti kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja proizvoda. Ljekovi sa kraćim rokom skladištenja (manje od 18 mjeseci) moraju imati prilikom isporuke najmanje tri četvrtine preostalog roka trajanja od ukupnog skladišnog roka trajanja”, navodi se u dokumentaciji.

Ponuđači su u obavezi da dostave i sertifikat analize koji je izdat od proizvođača i nacionalne agencije ili laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemalja bivše SFRJ, potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje istog u promet u državi proizvođača, kao i potvrdu da je vakcina proizvedena prema načelima dobre proizvođačke prakse (GMP) ili drugim strogim standardima koji obezbjeđuju njihov kvalitet.

”Tražene vakcine moraju biti isporučene u režimu hladnog lanca sa obaveznim temperaturnim indikatorima koji prate temperaturu vakcina od momenta proizvodnje preko skladištenja i transporta do naručioca”, piše u dokumentaciji.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.