Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:02
14.2.2020.

Mrkva pospješuje zdravlje kostiju, kože, očiju i probavu

Mrkva je jako ljekovito povrće puno zdravstvenih blagodati. Osim toga što je zdrava, mrkva je ukusan dodatak jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Mrkva pospješuje zdravlje kože, očiju, probave i kostiju.


Ako se još uvijek dvoumite trebate li u obrok uvrstiti mrkvu, donosimo vam 10 razloga za to.

1. Mrkva je prvenstveno bogata beta karotenom, veoma moćnim antioksidansom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a koji je zaslužan za zdravlje i ljepotu kože.

2. Kad je u pitanju dobra probava, mrkva ima veliki utjecaj. Pospješuje proizvodnju pljuvačke, a redovnom konzumacijom mrkve možete spriječiti pojavu gastritisa.

3. Mrkva je bogata alkalnim elementima koji služe postizanju ravnoteže kiselina u organizmu.

4. Kalij je također jedan od minerala kojima je mrkva veoma bogata, a kalij pomaže održavajnju dobre ravnoteže natrijuma u organizmu.

5. Konzumacija mrkve neutralizuje bakterije u usnoj šupljini i tako sprječava kvarenje zuba.

6. Kod posjekotina i ogrebotina, kao prva pomoć vam mogu poslužiti obloge od narendane mrkve.

7. Mrkva sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji služi održavanju zdravlja debelog crijeva i sprječava nastanak raka.

8. Ovo sjajno povrće reguliše šećer u krvi jer sadrži karotenoide pa se preporučuje dijabetičarima.

9. Zbog upijajućih vlakana kojima je bogata, mrkva povećava dobar holesterol, a snižava loš. Takođe, preventivno djeluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

10. Mrkva pospješuje zdravlje očiju, kože, kose i noktiju te pomaže u detoksikaciji organizma i obnavljanju ćelija, prenosi Azra.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:14
  24.2.2020.

  Na pitanje koje muči roditelje još otkako se beba rodi, odgovor daje profesorka sa Univerziteta Rutgers.

 • 08:05
  24.2.2020.

  Izgradnja heliodroma u okviru Opšte bolnice Nikšić krenula je početkom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 70 dana. Direktor te ustanove Ilija Ašanin očekuje da radovi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, budu završeni sredinom aprila.

 • 22:04
  22.2.2020.

  Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

 • 16:03
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, kazao je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess u japanskoj luci Jokohama, prema najnovijim informacijama, zaražen virusom i kazao da će u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gdje će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.