Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:02
14.2.2020.

Mrkva pospješuje zdravlje kostiju, kože, očiju i probavu

Mrkva je jako ljekovito povrće puno zdravstvenih blagodati. Osim toga što je zdrava, mrkva je ukusan dodatak jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Mrkva pospješuje zdravlje kože, očiju, probave i kostiju.


Ako se još uvijek dvoumite trebate li u obrok uvrstiti mrkvu, donosimo vam 10 razloga za to.

1. Mrkva je prvenstveno bogata beta karotenom, veoma moćnim antioksidansom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a koji je zaslužan za zdravlje i ljepotu kože.

2. Kad je u pitanju dobra probava, mrkva ima veliki utjecaj. Pospješuje proizvodnju pljuvačke, a redovnom konzumacijom mrkve možete spriječiti pojavu gastritisa.

3. Mrkva je bogata alkalnim elementima koji služe postizanju ravnoteže kiselina u organizmu.

4. Kalij je također jedan od minerala kojima je mrkva veoma bogata, a kalij pomaže održavajnju dobre ravnoteže natrijuma u organizmu.

5. Konzumacija mrkve neutralizuje bakterije u usnoj šupljini i tako sprječava kvarenje zuba.

6. Kod posjekotina i ogrebotina, kao prva pomoć vam mogu poslužiti obloge od narendane mrkve.

7. Mrkva sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji služi održavanju zdravlja debelog crijeva i sprječava nastanak raka.

8. Ovo sjajno povrće reguliše šećer u krvi jer sadrži karotenoide pa se preporučuje dijabetičarima.

9. Zbog upijajućih vlakana kojima je bogata, mrkva povećava dobar holesterol, a snižava loš. Takođe, preventivno djeluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

10. Mrkva pospješuje zdravlje očiju, kože, kose i noktiju te pomaže u detoksikaciji organizma i obnavljanju ćelija, prenosi Azra.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:07
  13.7.2020.

  Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.

 • 17:39
  13.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 479 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. Tokom dana laboratorijski je potvrđena smrt kod pacijenta koji je liječen u OB Berane i čija je smrt ranije prijavljena.

 • 09:30
  13.7.2020.

  Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

 • 22:02
  12.7.2020.

  Mnoogi su pod strahom zbog drugog talasa pandemije koronavirusa, koja svakim danom broji sve više oboljelih. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, vrlo važno znati neke od navika koje jačaju imunitet i koje su nam sada neophodne.