Nabavljaju još 240 kutija trikafte

Udruženje
 • Autor onogost.me
 • 08.07.2023. u 18:04
Javna apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je juče još jedan tender za nabavku ljekova za cističnu fibrozu, u vrijednosti od oko 1,93 miliona eura.

Prema tenderskoj dokumentaciji, traženo je 32 kutije kaftrio film tableta 56x (37,5mg+25mg+50mg), 88 kutija kaftrio film tableta 56x (75mg+50mg+100mg), 32 kutije kalydeco film tableta, 28x75mg i 88 kutije kalydeco film tableta, 28x150mg.

“Montefarm” za godišnju nabavku lijeka raspolaže sa 5,2 miliona eura, a prethodno je u maju nabavljeno 168 kutija.

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izdao je u prvoj polovini februara saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze.

Time je, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od te bolesti dobili potrebnu terapiju.

Prethodno je Komisija Ministarstva, koja se bavi rijetkim bolestima, omogućila uvođenje lijeka trikafta pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

“Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta”, kazali su ranije iz Ministarstva zdravlja.

U Crnoj Gori je 38 pacijenata sa cističnom fibrozom. Prema tvrdnjama nadležnih, nijesu svi pacijenti indikovani da odmah dobiju terapiju.

Prema ranijim procjenama, ukoliko bi svih 38 pacijenata bili kandidati za ovu vrstu terapije, u tu svrhu bilo bi neophodno opredijeliti oko sedam miliona eura.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.
  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).