Najgora hrana za metabolizam

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.09.2022. u 21:56
Najbolja hrana za ubrzavanje metabolizma je ona kojoj je potrebno duže da se probavi i koja vam omogućava da se osjećate zadovoljnim, dok je najgora za metabolizam ona koje se brzo pretvara u glukozu.

Istraživanje objavljeno 2021. godine pokazalo je da naš metabolizam ostaje relativno dosljedan od 20. do 60. godine, a zatim počinje usporavati kako starimo. Dakle, ne možete puno učiniti da promijenite svoj metabolizam.

Namirnice bogate proteinima, na primjer, imaju visok termički učinak, što znači da od vašeg tijela zahtijeva da se više trudi da ih probavi, ubrzavajući vaš metabolizam.

U isto vrijeme, postoje namirnice koje ne pokreću sagorijevanje masti i zapravo mogu oštetiti vaš metabolizam. A one najgore namirnice koje možete jesti ako želite ubrzan metabolizam se sastoje od jednostavnih šećera bez vlakana, kao što je bijeli hljeb.

Jednostavni ugljikohidrati – poput slatkiša, gaziranih pića i slatkih deserta – daju vašem tijelu brz nalet energije jer se brzo razgrađuju, ali tada ćete, jednako brzo, osjećati letargiju i glad. Imaju tendenciju da vas učine gladnim i mogu potaknuti prejedanje, tako da je hrana s visokim GI povezana s debljanjem. Nasuprot tome, složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica koje imaju nizak GI imaju tendenciju da doprinose gubitku težine jer im je potrebno duže da se probave i za to im je potrebno više kalorija.

Upoređujući mjerenja iz dva obroka, istraživači su otkrili da je ispitanicima bilo potrebno znatno više energije da probave sendvič s punom hranom nego sendvič s prerađenom hranom i zaključili su da prerađeni sastojci, posebno bijelo brašno, smanjuju metabolizam za 50 odsto.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Kivi je poznat po svom jedinstvenom slatkom ukusu i kao riznica vitamina i minerala. Ljudi širom svijeta vole ovo voće. Kivi i primarni razlog zbog koga je postao toliko popularan jeste njegov uticaj na gubitak težine i značajna količina vitamina C.