Namirnice za jačanje kostiju

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.09.2023. u 21:37
Ne samo da vam pomažu da se krećete i ostanete uspravni, kosti vam takođe pomažu u zaštiti vaših osjetljivih unutrašnjih organa i opskrbljuju vas ključnim mineralima poput kalcijuma i fosfora.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi bogati su kalcijumom, koji pridonosi strukturi kostiju. Manje masno mlijeko i grčki jogurt odlični su izvori kalcijuma. Ljekari navode da ukoliko birate namirnice koje su obogaćene vitaminima koji su topivi u mastima, a to su vitamini A i D, prenosi klix.ba.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže nešto manje kalcijuma, ali nude dvije druge hranjive stvari neophodne za zdravlje kostiju, a to su magnezijum i fosfor. Magnezijum vam pomaže u apsorpciji i zadržavanju kalcijuma u kostima. Fosfor je ključna komponenta kostiju jer otprilike 85 posto fosfora u vašem tijelu može se naći u vašim kostima i zubima.

Riba

Riba, naročito masnije vrste poput lososa i tunjevine imaju znatne količine vitamina D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).
  Za godinu, od kako je počela vakcinacija protiv HPV-a, u Crnoj Gori je vakcinisano više od 30% ili 5925 djevojčica i djevojaka, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZCG) dr Darinka Marković. Ona je kazala da su zato u IJZCG, za sada zadovoljni postignutim rezultatima.