Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
14.7.2019.

Naučnici tvrde da dugo sjedenje oštećuje srce

Što duže sjedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima istraživanja sprovedenog na University of Texas Southwestern Medical Center i objavljenog u časopisu Circulation, a u kojem je učestvovalo više od 1700 ispitanika.

Naučnici su analizirali krv ispitanika i otkrili da kod osoba koje dugo sjede tokom dana postoji viši nivo nezdravog troponina.

U posebno rizičnu grupu spadaju oni koji na dan sjede u prosjeku više od devet sati, a osim oštećenja srca, povećava se i rizik od razvijanja bolesti poput dijabetesa.

Posebno zabrinjava činjenica da vježbanje neće puno pomoći ako nastavimo da sjedimo više sati tokom dana.

Pokazalo se da dugotrajno sjedenje može dovesti do zatajenja srca, stanja kada srce postaje jako slabo i ne može obavljati svoju funkciju pumpanja dovoljno krvi u ostatak tijela.

Zasad nije poznato zašto je sjedenje povezano sa slabljenjem srca te će biti potrebna dodatna istraživanja.

Izvor: Zdravlje u kući/Avaz

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:13
  16.8.2019.

  Već decenijama se zna da zbog učestalog korištenja antibiotika bakterije mogu razviti otpornost na njih, ali izgleda da i druge vrste medikamenata, uključujući ibuprofen, takođe pojačavaju rezistenciju bakterija na antimikrobne ljekove, javlja "New Scientist".

 • 21:50
  15.8.2019.

  Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, u julu je prijavljeno 312 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

 • 21:55
  14.8.2019.

  U Crnoj Gori će biti ukinuto dopunsko zdravstveno osiguranje, predviđeno je izmjenama Zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

 • 13:46
  14.8.2019.

  Ljekovi koji nijesu na Pozitivnoj listi i u slobodnoj su prodaji nijesu kvalitetniji od onih sa liste i to je zabluda pacijenata, poručuju iz Ministarstva zdravlja, uz konstataciju da toj zabludi doprinose i pojedini ljekari koji su ili pogrešno ili nedovoljno edukovani.