Navike pri ispijanju kafe zbog kojih brže starite

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 19.11.2022. u 21:44
Ako vam je potrebna šoljica kafe za početak dana, nijeste jedini - tačnije, u većini ste.

Prema istraživanju Nacionalnog udruženja za kafu iz 2020, 62 odsto Amerikanaca pije neki oblik kafe svaki dan. I dok kafa nije nužno nezdrava, postoji nekoliko loših navika vezanih uz kafu koje mogu doprinijeti bržem starenju, u zavisnosti od toga kako je pijete.

Lisa Moskovitz, autorka knjige Plan zdrave ishrane otkrila je koje su navike u pitanju, piše Eat This, Not That.

1. Kafa umjesto doručka
Mnogi kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, a njegova zamjena kafom ne može biti dobra za cjelokupno zdravlje.

Prema Moskovitz, “preskakanje ovog važnog obroka može dovesti do manje hranjive ishrane”, tačnije one koja je u suprotnosti sa zdravim starenjem. Prema raznim istraživanjima, preskakanje doručka i samo ispijanje kafe takođe može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Studija o rasporedu obroka otkrila je da su obrasci ishrane u kojima su učesnici redovno preskakali doručak bili povezani s većim kognitivnim padom nego obrasci koji su imali uravnoteženije vrijeme obroka.

Umjesto preskakanja doručka i odlaska pravo na kafu, Moskovitz predlaže “doručak koji se sastoji od svježeg voća, cijelih žitarica i orašastih plodova ili sjemenki” za jutarnji obrok prepun vlakana i antioksidansa.

2. Kafa s puno mlijeka i šećera
Ako ne želite da pijete crnu kafu i radije biste joj dodali šlag i zaslađivače, vrijedi ovo upozorenje: To može uticati na vaše zdravlje.

“Umjerene količine šećera u vašoj ishrani su u redu, ali ako pretjerujete s paketićima šećera svaki put kad posegnete za kafom, to nije dobra stvar”, rekla je Moskovitz.

Tačnije, kako starite, mogli biste da primijetiti veliki porast šećera u krvi, upale i mnoga druga zdravstvena stanja. Jedna je studija takođe otkrila da je konzumacija većih količina dodatog šećera povezana s većom “slabošću” kod starijih osoba, što znači da je bilo više slučajeva nenamjernog gubitka težine i manje tjelesne aktivnosti.

Redovna konzumacija previše šećera takođe može doprinijeti bržem starenju kože. Kada konzumirate previše šećera, može nastati AGEs (krajnji proizvodi napredne glikacije), koji oštećuju nivo kolagena u vašoj koži, stoga s vremenom doprinose smanjenoj elastičnosti.

3. Kafa umjesto vode
Redovno pijenje vode je navika koju mnogi često zaboravljaju, ali kada pijete puno kafe, to može biti recept za dehidraciju i katastrofu kada je u pitanju vaše cjelokupno zdravlje.

Prema Moskovitz, zaboravljanje unosa vode uz kofein “može dovesti do dehidracije koja može negativno uticati na vašu kožu, varenje, nivo energije, apsorpciju hranjivih supstanci, pa čak i zglobove”.

4. Velike količine kafe
Kada je u pitanju izbor vremena za ispijanje kafe, potrudite se da se držite jutra. Čak i ako vas kofein ne drži budnima kasno noću, to ne znači da biste trebali popiti šoljicu neposredno prije spavanja.

Prema Moskovitz, “kofein je stimulans koji će, ako se konzumira preblizu vremena za spavanje, poremetiti adekvatan odmor. Loš san može izazvati probleme u oporavku tijela, imunološkom sistemu, raspoloženju, energiji, metabolizmu i svemu između”.

Istraživanja potvrđuju da je poremećaj sna veliki i učestali problem. Prema studiji UCLA objavljenoj u Američkoj akademiji za medicinu spavanja, jedna noć nedovoljnog sna može brže ostariti vaše ćelije, što s vremenom može doprinijeti bolestima povezanim sa starenjem.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Kivi je poznat po svom jedinstvenom slatkom ukusu i kao riznica vitamina i minerala. Ljudi širom svijeta vole ovo voće. Kivi i primarni razlog zbog koga je postao toliko popularan jeste njegov uticaj na gubitak težine i značajna količina vitamina C.