Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:04
14.4.2019.

Nekoliko urmi svaki dan: Zdravije nego što mislite

Urme imaju reputaciju slatkiša, što je nepravedno i netačno. Ovi plodovi su mnogo zdraviji od slatkiša, a mogu biti njihova zamjena kad vam se baš prijede nešto slatko. 


Postoji mnogo dobrih razloga za redovnu konzumaciju urmi, prenosi internet stranica topsante.net. Dakle, ako želite nešto slatko, uzmite nekoliko urmi - to je bolje za vaše zdravlje nego što ste mislili.

Krvni sudovi

Urme su dobre za krvne sudove jer pomažu u sprječavanju taloženja kalcijuma. Previše kalcijuma u krvnim sudovima može začepliti arterije, što može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Srce

Ovo voće je takođe odlično za vaše srce. Sadrži velike količine kalijuma, što ga čini veoma efikasnim u smislu prevencije bolesti srca. Vaš holesterol će biti mnogo niži zahvaljujući urmama, a rizici od moždanog i srčanog udara su mnogo manji.

Oči

Urme sadrže velike količine vitamina A. Ovaj vitamin štiti oči i obnavlja rožnjaču. Plod takođe sadrži mnogo luteina i zeaksantina, koji štite oči i stvaraju zaštitni filter protiv štetnih UV zraka.

Energija

Urme su savršene za užinu. One sadrže šećer koji vam daje energiju koja vam je potrebna. Za 'obrok između obroka' kombinujte urme sa orasima. Bićete duže siti zahvaljujući masnoći koju sadrže orašasti plodovi. Istovremeno, vitamini će stimulisati aktivnost vašeg mozga.

Varenje

Nekoliko urmi dnevno stimulisaće varenje u vašem organizmu. Zatvor, probavne smetnje i drugi takvi problemi će biti spriječeni ili ublaženi zahvaljujući efektu pročišćavanja koji urme proizvode. Zahvaljujući amino kiselinama i vlaknima koje sadrže, urme optimizuju varenje.

Bolovi

Urme sadrže magnezijum i to pomaže da se ublaže bolovi. Ovo voće takođe ima antibakterijski efekat koji pomaže u sprečavanju i smanjenju infekcija.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:11
  20.6.2019.

  Svaka ozbiljna promjena u ishrani treba da se dešava pod budnim nadzorom specijaliste i tek nakon što se “polože” neophodni testovi.

 • 22:00
  17.6.2019.

  Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema.

 • 14:22
  17.6.2019.

  Otvaranjem patohistološkog kabineta u Specijalnoj bolnici Brezovik, koji je vrijedan 120 hiljada eura, pacijenti će dobiti brzu, kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i nastavak liječenja, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, napominjući da je medicinski kadar najvažniji kapital te bolnice.

 • 22:00
  16.6.2019.

  Bakterije, gljivice i vaši lako mogu da se natalože na tkanini nove odjeće jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca. Zato je važno da odjeću kada kupite, savetuje dr Donald Belsito, profesor dermatologije na Univerzitetu "Columbia" u Njujorku, obavezno operete.