Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:04
14.4.2019.

Nekoliko urmi svaki dan: Zdravije nego što mislite

Urme imaju reputaciju slatkiša, što je nepravedno i netačno. Ovi plodovi su mnogo zdraviji od slatkiša, a mogu biti njihova zamjena kad vam se baš prijede nešto slatko. 


Postoji mnogo dobrih razloga za redovnu konzumaciju urmi, prenosi internet stranica topsante.net. Dakle, ako želite nešto slatko, uzmite nekoliko urmi - to je bolje za vaše zdravlje nego što ste mislili.

Krvni sudovi

Urme su dobre za krvne sudove jer pomažu u sprječavanju taloženja kalcijuma. Previše kalcijuma u krvnim sudovima može začepliti arterije, što može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Srce

Ovo voće je takođe odlično za vaše srce. Sadrži velike količine kalijuma, što ga čini veoma efikasnim u smislu prevencije bolesti srca. Vaš holesterol će biti mnogo niži zahvaljujući urmama, a rizici od moždanog i srčanog udara su mnogo manji.

Oči

Urme sadrže velike količine vitamina A. Ovaj vitamin štiti oči i obnavlja rožnjaču. Plod takođe sadrži mnogo luteina i zeaksantina, koji štite oči i stvaraju zaštitni filter protiv štetnih UV zraka.

Energija

Urme su savršene za užinu. One sadrže šećer koji vam daje energiju koja vam je potrebna. Za 'obrok između obroka' kombinujte urme sa orasima. Bićete duže siti zahvaljujući masnoći koju sadrže orašasti plodovi. Istovremeno, vitamini će stimulisati aktivnost vašeg mozga.

Varenje

Nekoliko urmi dnevno stimulisaće varenje u vašem organizmu. Zatvor, probavne smetnje i drugi takvi problemi će biti spriječeni ili ublaženi zahvaljujući efektu pročišćavanja koji urme proizvode. Zahvaljujući amino kiselinama i vlaknima koje sadrže, urme optimizuju varenje.

Bolovi

Urme sadrže magnezijum i to pomaže da se ublaže bolovi. Ovo voće takođe ima antibakterijski efekat koji pomaže u sprečavanju i smanjenju infekcija.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:55
  22.4.2019.

  Ako gulite jabuku prije nego što je zagrizete, pravite ključnu grešku. Odbacujući njenu koru, lišavate se čak 75 odsto dijetalnih vlakana.

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović