Nikšićkom Domu zdravlja nedostaje ljekova

dom_zdravlja_nk
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.10.2022. u 08:07
Problem snabdijevanja ljekovima pogodio je određene zdravstvene ustanove u državi, pa je tako u nikšićkom Domu zdravlja problem u longocefu i još nekim antibioticima, kojeg ima u ograničenim količinama.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje uvjeravaju da su svi tehnički problemi oko javnih nabavki otklonjeni, te da će od naredne sedmice zdravstveni sistem biti uredno snabdijeven ljekovima.

Sajber napad i pad sistema javnih nabavki poremetio je snabdijevanje ljekovima zdravstveni sistem u Crnoj Gori. Na udaru se našao i nikšićki Dom zdravlja, kojem fale određeni antibiotski ljekovi. Sa druge strane snabdijevenost nikšićke bolnice je bolja.

“Nedostatak nam je longocefa, amikacina i gentamicina. U velikoj mjeri nama pacijenti primaju longocef. Osim antibiotske terapije imamo nedostatak i urbazona, OHB12 ampula, zodola, flosterona i metotreksata”, kazala je dr Vjera Bojović iz nikšićkog Doma zdravlja.

V.d. direktorice Opšte bolnice Nikšić dr Dušanka Milatović Perović kaže da jedini lijek koji im je trenutno malo deficitaran, a mnogo se koristi je kontrolok ampule.

“Skoro svi pacijenti to primaju, zato se to tako brzo i troši, ali ima tableta kontrolok i ima alternativnih ljekova, tako da naši pacijenti time nijesu ugroženi”, objašnjava Milatović Perović.

Dok nikšićka bolnica nedostatak određenih ljekova premošćava direktnom kupovinom u apoteci, Dom zdravlja drugačije reguliše problem nedostatka terapije.

“Ko od pacijenata hoće da kupi longocef, on kupi u drugim apotekama koje nijesu Montefarmove. Ostalo pokušavamo da mijenjamo sa nekom adekvatnijom terapijom peroralnom ili eventualno parenteralnom terapijom”, kaže Bojović.

Iako su pojedini pacijenti priznali da kupuju određene terapije u apoteci, o tom problemu nijesu htjeli da govore pred našom kamerom. Sa druge strane direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Vuk Kadić, ističe da je na menadžmentu zdravstvenih ustanova da obezbijede osnovnu terapiju.

“Ukoliko se to ne dešava to je nešto što je trenutni problem i nadam se da smo ga prevazišli i da je to nešto što je ostalo iza nas i da se ubuduće to neće ponavljati. Ne znam šta da vam kažem što se tiče konkretne stvari, da li su sami kupovali ljekove. Taj konkretan slučaj ne znam”, ističe Kadić.

Dom zdravlja Nikšić je u svakodnevnoj komunikaciji sa Montefarmom, koji isporučuje određene količine ljekova. Ipak, stabilnost u snabdijevanju ljekovima zdravstvenih ustanova širom Crne Gore, Kadić napominje, biće regulisana početkom naredne sedmice.

Izvor: TVCG, rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.