Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Novim pravilnikom otvorio se prostor da hiljade građana po prvi put dobije izabranog ljekara

doctor-3264979_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 03.05.2023. u 10:29
Odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da se kod jednog izabranog ljekara može registrovati do 2.000 pacijenata bez obzira na njihovu starosnu strukturu otvorila su se mjesta za hiljade pacijenata koji do sada nisu imali svog ljekara, a za ljekare se nije suštinski ništa promijenilo, jer su svi ti pacijenti svakako pregledani.

To je između ostalog u Bojama jutra rekao direktor FZO Vuk Kadić.

On je rekao da su detaljnom analizom i u saradnji sa menadžmentom Doma zdravlja utvrdili da dosadašnja metodologija i određivanje maksimalnog broja pacijenata po ljekaru dovodi u situaciju da imamo 16.000 pacijenata u Podgorici koji nemaju izabranog ljekara.

"Ovaj podatak od 2.000 pacijenata po ljekaru nije ništa novo jer je dosadašnja metodologija predviđala određivanje maksimalnog broja pacijenata na dva načina, po broju pacijenta i težinskim koeficijentom koji se određuje na osnovu starosne kategorije pacijenata koje ljekar ima", rekao je Kadić.

Do sada je postojala podjela na sedam kategorija, a najviše bodova nosila su djeca do jedne godine (3), zatim populacija preko 70 godina (3), a od 18. do 50 godina koeficijent je bio najniži (0,8).

"To znači da oni nisu toliko posjećivali ljekara, pa nisu opterećivali zdravstveni sistem. Ova metodologija se zasnivala na kapitaciji koja je važila do prošle godine, utvrdili smo da je ovaj koeficijent težinski izgubio smisao. Na ovaj način, s obzirom na to da postoji 85 timova za odrasle, dobili bismo 170.000 ljudi koji bi sad mogli po prvi put da se prijave kod ljekara..", istakao je Kadić.

To, navodi on, za ljekare ne mijenja ništa, već samo uvodi red jer su svi ti pacijenti i do sada bili pregledani, ali bi morali da dođu fizički i čekaju slobodan termin.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić ponavlja da se izmjenom pravilnika ništa nije promijenilo.

"Jutros, kao i prije par dan, svi pacijenti su tu, samo smo htjeli da se registruje nešto što već funkcioniše. Nikad nijedan pacijent nije vraćen, bio registrovan ili ne, ali ovo je trenutak da se registruju, da ne moraju da čekaju kraj radnog vremena... Imamo kolege koje već imaju 2.000 registrovanih pacijenata", objašnjava Jokić.

Smatra da se ovom izmjenom neće riješiti problem, jer ljudske resurse ne možete zamijeniti...

"Potenciram i naglašavam da je 36 kolega iz DZ na specijalizaciji porodične medicine i usavršavanju, tri dolaze do kraja ove godine... Imamo saglasnost Ministarstva zdravlja da i ove godine dodijelimo pet specijalizacija porodične medicine. To je način da zadržite ljekare u DZ", rekao je Jokić.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Visokim krvnim smatra se vrijednost od 140 mmHg ili više (za gornju vrijednost), to jest 90 mmHg ili više (za donju). Kod povišenog krvnog pritiska, najčešće su povišene obje vrijednosti.