Odobrena primjena ljekova za cističnu fibrozu

Gov.me
 • Autor onogost.me
 • 25.01.2023. u 17:48
Komisija Ministarstva zdravlja za odobravanje primjene ljekova van Liste ljekova je na današnjoj sjednici odobrila primjenu ljekova Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Danas smo u Ministarstvu zdravlja, u ime Komisije koja se bavi rijetkim bolestima omogućili uvođenje lijeka trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze. Kao što je poznato radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori, tako da smo imali dosta poteškoća da pravno taj lijek dopremimo u našu zemlju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Terapija je odobrena za ukupno 18 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za 2 odrasla pacijenta.

Ćorić je podsjetila da su krajem prethodne godine svi pedijatrijski pacijenti koji boluju od cistične fibroze upućeni u Institut za majku i dijete, a odrasli u Centar za cističnu fibrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije u Beogradu, na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti i nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovarajućih ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođenje lijeka u terapiju.

“Dakle, stekli su se svi pravni uslovi, troškove liječenja snosi Fond za zdravstveno osiguranje, tako da je preostalo da dobavljači i Institut za ljekove i medicinska sredstva sprovedu neophodnu pravnu proceduru i lijek dopreme do krajnjih korisnika, odnosno naših pacijenata”, istakla je Ćorić.

Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, koja je odobrila primjenu lijeka Trikafta i u narednom periodu će biti zadužena za praćenje efekta terapije i nastavak liječenja pacijenata.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori su u posljednjih 24 sata, registrovana 42 nova slučaja infekcije koronavirusom, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  Institut za javno zdravlje IJZ registrovao je u posljednja 24 sata 52 nova slučaja koronavirusa. U tom periodu nije bilo preminulih od posljedica kovida.