Održana predavanja na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja

FORS Montenegro
 • Autor onogost.me
 • 27.09.2022. u 19:40
U Opštini Nikšić su danas održana predavanja na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja koja su organizovana u okviru projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

Predavanja su održali dr Milan Knežević, specijalista ginekologije i akušerstva i Radule Petrušić iz Opšte bolnice Nikšić.

“Tokom predavanja je učesnicama predstavljen značaj zdravih stilova života i redovnog obavljanja ginekoloških pregleda i pregleda dojki, koji vrlo često imaju presudan značaj u ranom otkrivanju ozbiljnih bolesti i očuvanju zdravlja. Nakon predavanja učesnicama je pružena mogućnost zakazivanja preventivnih pregleda”, naveli su iz FORS Montenegra.

Projekat IMPORTANT ima za cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

“Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i sl”, dodaju oni.

Ovaj dvogodišnji projekat se sprovodi u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

“Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.000 eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 227.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 144.000 eura. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Domom zdravlja Novi Pazar”, zaključuju iz FORS Montenegra.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.
  U posljednja 24 sata, registrovano je 37 novih slučajeva koronavirusa, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.