Operacija gojaznih na teret države

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 15.03.2023. u 20:39
Svi crnogorski osiguranici, koji ispunjavaju propisane uslove, imaju pravo na besplatno hirurško liječenje gojaznosti u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Taj vid procedure, laparoskopska “sleeve” gastrektomija, može da se radi u ovoj ustanovi i pacijentima iz inostranstva, a nadležne zdravstvene institucije – Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) i KCCG trenutno rade na formiranju cijene za tu vrstu liječenja.

Crnogorski građani do sada su ovu proceduru radili u privatnoj podgoričkoj klinici ili u inostranstvu, po cijeni od oko 5.500 eura. Za ovu vrstu procedure, kao i ostale laparoskopske operacije, u KCCG je obezbijeđena neophodna oprema.

Kandidati pacijenti od 18 do 60 godina

Kandidati za laparoskopsku “sleeve” gastrektomiju su pacijenti od 18 do 60 godina, sa indeksom tjelesne mase BMI preko 40 kg/m2 bez drugih oboljenja, pacijenti sa BMI od 35 do 40 kg/m2 sa komorbiditetima prouzrokovanim gojaznošću kod kojih se očekuje poboljšanje nakon hirurške procedure, kao što su visok krvni pritisak, dijebates, teža oboljenja zglobova, psihološki problemi u vezi s gojaznošću. Bolesnici koji su konzervativnim metodama liječenja gojaznosti ponovo počeli dobijati u tjelesnoj masi.

To je kazao hirurg KCCG Miljan Zindović i pojasnio da se za bolesnike iznad 60 godina starosti indikacija postavlja individualno, u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Trudnice i maligni pacijenti ne mogu na operaciju

Zindović pojašnjava da ovoj vrsti procedure ne mogu da se podvrgnu određene kategorije pacijenata, među kojima su i trudnice i osobe sa teškim psihičkim oboljenjima…

”Kontraindikacije za barijatrijsku hirurgiju su kod bolesnika kod kojih nije ranije pokušano medikamentno liječenje gojaznosti, kao i kod onih koji nisu prihvatili taj vid liječenja, kod bolesnika sa nestabilnim i teškim psihičkim oboljenjima, koji su imali ranije određene operacije na želucu, kod bolesnika sa alkoholizmom, cirozom jetre, malignim bolestima, kod trudnica i bolesnika koji nisu u stanju brinuti o samom sebi i nemaju porodičnu ili socijalnu podršku”, kaže on.

Preko 40 odsto stanovništva gojazno

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), više od 40 odsto stanovništva u Crnoj Gori je gojazno ili prekomjerno uhranjeno, dok istraživanja iz 2016. godine pokazuju da smo šesti u Evropi prema stepenu gojaznosti kod djece školskog uzrasta.

”Stope gojaznosti gotovo su se utrostručile od 1975. godine, a kod djece i adolescenata su se povećale gotovo pet puta, pogađajući ljude svih starosnih dobi iz različitih društvenih grupa u razvijenim i zemljama u razvoju. Gojaznost je glavni faktor rizika za razne nezarazne bolesti, kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija i moždani udar, kao i različiti oblici raka”, upozorili su ranije iz IJZ. Navode da su gojazne osobe često marginalizovane i okrivljene zbog svog stanja, uključujući ljekare, donosioce odluka i druge koji ne razumiju u potpunosti uzroke gojaznosti.

”To je često složena kombinacija prehrambenih, životnih, genetskih, psiholoških, sociokulturnih, ekonomskih i ekoloških faktora”, tvrde iz IJZ.

Operacijom do ozdravljenja, komplikacije rijetke

Operacija gojaznosti pokazala se kao veoma efikasna metoda liječenja, pogotovo kod osoba do 40 godina, a njom se postiže i izlječenje određenih bolesti, kao što je šećerna bolest, poboljšava srčana funkcija, normalizuje menstrualni ciklus kod žena.

Sve operacije gojaznosti danas se izvode laparoskopskim pristupom, uz opštu anesteziju, a traju sat vremena ili malo duže, a bolesnici i njihovo mršavljenje, odnosno ozdravljenje, prati se u periodu od mjesec do osam godina nakon operacije.

”Vijesti” su ranije objavile da se procedurom “želudačna rukavna resekcija” od uobičajenog volumena želuca (oko 1,5 litara), taj organ smanjuje na volumen od 100 milimetara, što znači da pacijent ne može da konzumira više od šolje hrane u jednom obroku. Kod dvije trećine pacijenata organizam se adaptira na manju količinu hrane, što utiče na smanjenje težine i potrebe za kalorijama…

Komplikacije kod operacija gojaznosti javljaju se kod manje od pet odsto operisanih, teže kod manje od jedan odsto, dok je smrtnost kod ovakvih procedura u svijetu ispod jedan odsto.

Građanima dostupna ambulanta IJZ

U okviru IJZ radi i specijalistička ambulanta za poremećaje ishrane u okviru koje građani mogu dobiti usluge nutricioniste, higijenologa, a mnogi od njih koji su posjetili ovu ustanovu tvrde da su značajno smanjili broj kilograma.

U toj ambulanti se kroz razgovor i anketu utvrđuju navike u ishrani, vrše antropometrijska mjerenja, a kroz laboratorijske analize, ličnu, porodičnu i nutritivnu anamnezu utvrđuju se navike pacijenta, rizici od obolijevanja, što je osnova u određivanju prevencije ili dijetoterapije.

Radno vrijeme ove ambulante je od 8.30 do 14 sati, a pregledi se zakazuju dolaskom ili mejlom…

 

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sunčeva svjetlost poznata je kao najbolji prirodni izvor vitamina D, koji je ljudima potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba, a pomaže i pri smanjenju rizika od osteoporoze i preloma. Međutim, postoje još neki pozitivni efekti sunčeve svjetlosti.
  U Crnoj Gori, u posljednja 24 časa, registrovano je 75 novih slučajeva koronavirusa. U tom periodu je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.