Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:52
11.6.2019.

Pet simptoma koji pokazuju da vam smeta gluten

Iako se osjetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, pojedini ljudi zaista pate od tog sindroma, a ljekari navode koji su osnovni simptomi.

Osim smetnji sa varenjem, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, treba da ukažete svom ljekaru:

1. Promjene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na psihu. Povezuje se sa promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije, naročito nakon jela.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su i migrene, što dokazuju snimci mozga oboljelih od celijakije. Na njima se vidi upala u nervnom sistemu koja najvjerovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

4. Hormonske promene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga mijenja se nivo hormona u tijelu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kada se telo bori sa glutenom koji ne može da svari, to može da prouzrokuje pojavu osipa i svraba po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta upala rezultat je stvaranja antitijela od strane imunološkog sistema, a promjene na koži mogu da podsjećaju na psorijazu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:05
  25.6.2019.

  U Crnoj Gori se ove i prošle godine predoziralo 10 zavisnika od upotrebe kokaina i heroina, a svakodnevno veliki broj narkomana prelazi s jedne droge na drugu koju kupuju novcem od prodaje terapije buprenrofin, što ugrožava njihove živote, upozoravaju iz NVO “4 Lajf”, povodom 26. juna Svjetskog dana borbe protiv narkomanije.

 • 21:58
  24.6.2019.

  Najbolji i najzdraviji je domaći sok koji ste sami napravili. Osim osvježavajućeg napitka, dobićete i zdrav eliksir koji će preporoditi vaše tijelo.

 • 22:07
  23.6.2019.

  Neke od uobičajenih kombinacija hrane zapravo nijesu dobre za vaše zdravlje. Među kombinacijama namirnica koje treba izbjegavati, kako piše stranica BrightSide, nalaze se i krompir i meso, krastavac i paradajz...

 • 22:00
  22.6.2019.

  “Masnoća je makronutrijent koji podstiče mozak da prepozna osjećaj sitosti i tako se smanjuje prejedanje”, kaže nutricionistkinja Megan Faej.