Pet stvari za bolje zdravlje

water-791235_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 15.11.2019. u 20:41
Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete uraditi za svoje zdravlje, a da ne trošite ni vrijeme ni novac.

1. Temeljno žvaćite hranu

U mnogim tekstovima pronaći ćete savjete da svaki zalogaj treba žvakati 30, 50 pa čak i sto puta. Naravno, što više, to bolje, ali pokušajte da zalogaj žvaćete bar 20 puta. Za vaš želudac i crijeva bilo bi idealno da hrana stiže u, bukvalno, tečnom stanju. Za to vrijeme, mozak analizira hranu i “govori” vašem sistemu za varenje kako tačno treba da bude sastav digestivnih sokova da bi se sve hranljive materije najbolje iskoristile, piše stranica lepaisrecna.rs.

2. Pijte više vode

Višak kalorija, otpadne materije iz organizma, eventualne toksične supstance, infekcije… sve se to “ispira” tečnošću iz organizma. Za bolje zdravlje, trudite se da pijete oko dva litra vode dnevno.

Nemojte piti vodu tokom obroka. Ako hranu dobro žvaćete, voda vam neće ni biti potrebna.

3. Bolje dišite

Dišite što dublje i ne žurite s udahom i izdahom. Ako osjećate da dišete plitko i ubrzano, povremeno primenite laku vežbu brojeći u sebi – od 1 do 4 udah, na 5-6-7 lako zadržite vazduh, pa na 8 polako izdahnite. Ponovite 5 puta, dišući kroz nos, pa se vratite na normalno disanje.

4. Nemojte jesti poslije 8 sati uveče

Kasni obroci narušavaju zdravlje organizma, jer hrana podiže nivo šećera u krvi, diže insulin, diže nivo kortizola i svi hormoni se pokreću jer telo očekuje aktivnost. Umjesto toga, dozvolite mu da se odmori i polako pripremi za noć.

5. Idite na spavanje ranije

Koliko sati spavate vikendom, kad ne morate rano da ustanete? Toliko vam sna treba svakog dana. Uskladite se, što više možete, sa ritmom dana i noći, pokušajte da odete na spavanje već 2 ili 3 sata nakon poslednjeg obroka.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje, doktorka Darinka Marković saopštila je da je u Crnoj Gori, tokom novembra i decembra, registrovano 30 oboljelih od velikog kašlja. Od tih 30 oboljelih, 25 je laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je u pet slučajeva riječ o bliskim kontaktima oboljelih osoba.
Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.