Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:24
14.3.2019.

Pistaći - najzdravija grickalica na svijetu

Ako često volite nešto da grickate imamo odličan predlog za vas - loše grickalice zamijenite zdravim! Umjesto kojekakvih keksića i biskvita, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na vaš mozak i cio organizam.

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili jednostavno možete da izaberete samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistaće!

Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Takođe, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na regulisanje telesne težine. Zahvaljujući udjelu vlakana, bjelančevina i masti pistaći brzo stvaraju osjećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistaćima svakako treba biti umjeren! Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatnća da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Ljekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja.

Dobrobiti pistaća:

- pomažu kod anemije

-doprinose regulaciji telesne težine

- čuvaju zdravlje očiju

- snižavaju loši (LDL) holesterol

- smanjuju rizik od srčanih bolesti

- sprječavaju razvoj dijabetesa

- jačaju imuni sistem

- štite od raka kože

- regulišu probavu

- štite kožu od štetnih uticaja

- čuvaju zdravlje nervnog sistema

Izvor: prva.rs

Ostale vijesti iz kategorije