Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pojava morbila u Crnoj Gori pitanje dana

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 15.01.2023. u 08:23
Ljekari upozoravaju da je pitanje dana kada će se u Crnoj Gori pojaviti male boginje. Poručuju da je riječ o jednom od najzaraznijih oboljenja koje može biti čak i smrtonosno, zbog čega apeluju na roditelje da što prije povedu djecu da prime vakcinu. Vakcinaciju savjetuju i starijoj djeci, ali i odraslima.

Nedovoljan nivo vakcinisanih i prvi slučajevi obolijevanja u regionu, širom otvaraju vrata za pojavu malih boginja i u Crnoj Gori.

Epidemija bi, poručuju stručnjaci, mogla da se razbukti preko noći, budući da jedan inficirani može prenijeti virus na čak 12 do 18 nevakcinisanih osoba.

"Vrlo je izvjesno da već sad imamo djecu koja su ovdje došla za vrijeme praznika i koja su išla u susjedne države i moguće je da su morbili već tu", kazao je pedijatar Nebojša Kavarić.

"Naše okruženje već registruje prve slučajeve, a naučili smo još iz kovida da je zaraznim bolestima jako teško pobjeći", kazala je Milena Popović Samardžić.

Doktorka Popović-Samardžić upozorava da su male boginje najopasnije za djecu mlađu od pet godina.

Uprkos tome, u Crnoj Gori je među mališanima koji su rođeni 2020. vakcinu primilo 34 odsto, dok je među rođenima 2021. svega 12 procenata vakcinisanih.

"Virus malih boginja nakon infekcije toliko ošteti naš imunološki sistem, da imuni sistem djeteta naredne dvije tri godine ne može da se oporavi. Nakon infekcije malih boginja, vi imate imunulošku slabost čak i u odnosu na bolesti protiv kojih smo vakcinisani ili koje smo prebolovali pa mislimo da smo sigurni u odnosu na njih", kazala je Popović Samardžić.

"Boljeg lijeka protiv morbila nema od vakcine. Ona je u primjeni gotovo pola vijeka, potpuno je bezbjedna i što je najvažnije ostavlja trajni imunitet i čuva dijete od komplikacija po zdravlje pa i komplikacija koje mogu ugroziti život", kazao je Kavarić.

Naši sagovornici poručuju da bi roditelji što prije trebalo da vakcinišu djecu, te da ne bi trebalo da vjeruju u, kako kažu, dezinformacije vezane za MMR vakcinu. Osim djeci, vakcinaciju savjetuju i odraslima.

"Savjetujem roditelje da se više plaše infekcije malih boginja nego veze između autizma i MMR-a koja ne postoji. To je nepostojeći strah", objašnjava Popović Samardžić.

"Ukoliko u porodici imate malu bebu i odraslu djecu koja nisu vakcinisana, ako se oni inficiraju mogu da zaraze i tu bebu. Zato treba razgovarati s pedijatrom da se vakcinišu i odrasla djeca. Mi znamo da naši studenti kad odu u Ameriku nemaju pristup univerzitetu ako nemaju potvrdu da su primili MMR", kaže Kavarić.

Za razliku od Amerike, u Crnoj Gori kazneni sistem vezan za vakcine nije pokazao dobre rezultate. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, roditelji ili staratelji koji odbijaju da vakcinišu djecu mogu biti kažnjeni od 100 do dvije hiljade eura.

Podaci pokazuju da je u posljednje tri godine, novčane kazne platilo oko 90 roditelja, a najviša je bila 800 eura.

Izvor: TVCG, rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.