Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:28
15.9.2019.

Popodnevna dremka korisna za zdravlje

Oni koji barem dva puta sedmično spavaju popodne pomažu sebi u sprječavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journalu.

Naučnici su pet godina prikupljali podatke od čak 3.462 ljudi, između 35 do 75 godina starosti, koji su živjeli u Švajcarskoj. U tom periodu, došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su uvidjeli vezu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se javili, na osnovu čega su zaključili da popodnevno spavanje, samo jednom ili dva puta sedmično, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 odsto.

"Ova veza se ispostavila kao tačna nakon što smo uračunali uticaj potencijalnih faktora poput godina, spavanja tokom noći i kardiovaskularnih rizika, kao što su visok krvni pritisak i holesterol", rekla je glavna autorka istraživanja, doktorka Nadin Hausler sa Univerziteta u Lozani.

Ipak, sa rezultatima ovog istraživanja se nije složio profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glasgovu Navid Satar, koji je dodao da možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

"Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta nedjeljno vode zdraviji i organizovaniji život koji im dopušta da spavaju popodne", rekao je Satar.

Izvor: b92

Ostale vijesti iz kategorije