Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Popović-Samardžić: Učestalost velikog kašlja kod starijih osoba potcijenjena

PR Centar
 • Autor onogost.me
 • 23.12.2023. u 15:47
Infekcija velikog kašlja kod starijih osoba nekad se teško prepoznaje zbog atipične i blage kliničke slike. Shodno tome, učestalost velikog kašlja u ovoj populaciji je potcijenjena, kazala je portalu Dnevno.me epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

Iako je vakcinacija dosta uspješna kod djece, mnoge zemlje, kako ističe, rutinski na vakcinišu starije osobe. Upozorava da petrusis (veliki kašalj) spada u visoko zarazne respiratorne bolesti.

"Osnovni reproduktivni broj koji predstavlja prosječan broj sekundarnih slučajeva koji se razvijaju u potpuno osjetljivoj populaciji nakon kontakta sa osobom koja je infektivna, za pertusis je u prosjeku 12-17. Ova vrijednost zavisi od više faktora, shodno tome postoje i varijacije. U ovom slučaju to znači da jedna osoba koja je u infektivnom periodu u slučaju kontakta sa potpuno osjetljivom populacijom (osobe koje nemaju imunitet izgrađen bilo vakcinacijom, bilo usljed prirodne infekcije) može zaraziti 12 do 17 osoba. Naravno, na ovaj broj utiču brojni drugi faktori, tako da ova vrijednost može varirati u slučaju nošenja maski, provjetravanja prostora u kojem boravi više ljudi i drugim primijenjenim mjerama", objašnjava Popović Samardžić.

Ističe da je u našoj zemlji vakcinacija djece sa prve tri doze vakcine koja sadrži komponentu protiv pertusisa dosta uspješna, sa potencijalom za dodatno unapređenje kada je u pitanju pravovremenost.

"Ovakve situacije nas uče koliko je važna pravovremenost vakcinacije. Efektivnost vakcine protiv pertusisa nakon prve doze kreće se oko 55 odsto, a već nakon druge doze oko 83%. Međutim, imunitet već nakon 3-4 godine od posljednje doze opada na oko 60%, dok nakon 4-7 godina opada čak na oko 40%. To je nametnulo potrebu za dodatnim dozama ove vakcine", kazala je Popović Samardžić.

Osobe koje su vakcinisane protiv pertusisa svakako su, navodi Popović Samardžić, u prednosti jer razvijaju blažu kliničku sliku za razliku od rođene djeca koja su potpuno osjetljiva i u najvećem riziku od razvijanja teških formi bolesti, pa čak i smrtnog ishoda.

Upozorava da porast broja slučajeva predstavlja najveću opasnost i prijetnju po novorođenčad do šest mjeseci, koja nisu primila prve dvije doze vakcine.

"Budući da odrasli mogu zaraziti i djecu koja još nisu potpuno vakcinisana, vakcinacija odraslih protiv pertusisa mogla bi pomoći u daljnjoj kontroli bolesti kod djece. Porast broja slučajeva znači dodatno opterećenje za zdravstveni sistem, ali predstavlja najveću prijetnju po novorođenčad starosne dobi do 6 mjeseci koja nisu primila prve dvije doze vakcine ili nisu imali dovoljno vremena da razviju imunitet nakon vakcinacije", kazala je Popović Samardžić.

Posljednji podaci pokazuju da je Institutu za javno zdravlje Crne Gore od početka novembra, zaključno sa 17. decembrom prijavljeno 129 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

“Kod 98 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 31 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom", saopšteno je iz IJZ-a.

Među prijavljenim slučajevima (129), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (71), 26-64 godine (20), od 6-10 godina (15), 1-5 godina (9), ispod 1 godine (6), od 16-20 godina (6) i po jedan slučaj u uzrasnim grupama 21-25 i preko 65 godina.

Izvor: Dnevno.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.