Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potrošnja Longacefa više puta uvećana

apoteka1_3_0_0
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2021. u 07:33

Lijeka Longacef trenutno ima dovoljno, ali s obzirom na obim potrošnje koji je nekoliko puta uvećan od marta prošle godine, iz Montefarma upozoravaju da je potražnja prevazilazila sve planove potrošnje, pišu Dnevne novine.

Više građana požalilo se u prethodnom periodu Dnevnim novinama da u pojedinim kovid bolnicama nijesu mogli da dobiju antibiotik longacef koji se koristi u terapiji liječenja od korona virusa, jer im je rečeno da ovog medikamenta trenutno nema.

Iz javne zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” navode za DN da longacefa (ceftriaxon) ima trenutno u dovoljnim količinama. Ipak, oni napominju da je potrošnja ovog lijeka od marta prošle godine uvećana nekoliko puta, te da je “potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje”.

“JZUACG “Montefarm” snabdijeva lijekom Ceftriaxon (Lendacin prah/rastvor lOOOmg) sve domove zdravlja, bolnice i KCCG, ali ne i apoteke. Od pojave COVID-19 u Crnoj Gori, u martu 2020, pa do danas potrošnja ovog lijeka je uvećana nekoliko puta. MONTEFARM je isporučivao neophodne količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. U ovom trenutku imamo dovoljnje količine pomenutog medikamenta”, kazali su iz Montefarma.

Podsjećamo, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić nedavno je upozorio da zbog privremenog finansiranja budžeta može doći do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima.

Naime, s obzirom da Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu nije donijet, već će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama odobravati finansijska sredstva privremeno na mjesečnom nivou, Fond za zdravstveno osiguranje se 14.januara pisanim putem obratio Ministarstvu finansija, za stav u vezi sa izradom planova javnih nabavki za 2021. godinu za javni zdravstveni sistem.

“U najboljoj namjeri da preveniramo problem s obzirom da nema reakcije po obraćanju Fonda želimo da ukažemo da ovakav način nabavke može dovesti do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima. Ovo se posebno odnosi na nabavke koje sprovodi Montefarm za potrebe zdravstvenog sistema, Institut za javno zdravlje za nabavku dijagnostikuma i potrošnog materijala za PCR testiranje, Klinički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, bolnice koje su određene kao COVID bolnice i dr”, poručio je Čirgić.

Izvor: Dnevne novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.