Povećan broj starijih pacijenata s plućnim bolestima

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 09.01.2023. u 10:01
Pulmolog Vladimir Jovanović kazao je da usljed velikog zagađenja vazduha svakodnevno na pumologiji imaju povećan broj starijih pacijenata zbog pogoršanja hroničnih opstruktivnih bolesti pluća. Upozorio je da štetne PM čestice koje ulaze i u cirkulaciju mogi dospjeti do krvnih sudova mozga i dovesti do oboljenja cijelog organizma.

“Ove čestice nose sa sobom i čestice gasova, sumopor-dioksida, ugljen-monoksida, azot-dioksida, To su iritansi koji odmah izazivaju upaljenski reakciju epitela disajnih puteva. Čim imamo zapaljenje odmah dolazi do otoka, suženja volumena disajnih puteva i takozvane bronho-opstrukcije, a zatim i do razvoja opstruktivnih plućnih bolesti. U prvom redu to su hronično-opstruktivne bolesti pluća i astme. Kada uđu u alveole, te čestice ulaze i u cirkulaciju i strujom krvi budu raznesene do svih ćelija u našem organizmu”, objasnio je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro.

Jovanović objašnjava da čestice krvlju mogu dospjeti i do mozga i može doći do oboljenja cijelog organizma.

“Bolest pluća zauzima treće mjesto u svijeti po morbiditetu u ljudskoj patologiji. Na prvom mjestu su kardiovaskularne bolesti, drugom onkološki pacijenti”, kazao je on.

Jovanović je kazao da svakodnevno imaju povećan broj prijema starijih pacijenata.

“To su uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim srčanim oboljenjima, dijabetičari. Oni to teže podnose nego mlađi”, kazao je on.

Istakao je da je u svijetu već poznato da se smanjenjem PM čestica smanjuje i broj pulmoloških i kardioloških pacijenata.

“Prema podacima SZO oko milion ljudi godišnje je umiralo zbog posljedica zagađenja vazduha, sada je taj broj učetvorostručen”, kazao je Jovanović.

Kada je riječ o prečiščćivačima vazduha kazao je da je to kratkoročna pomoć.

Poručio je pacijentima da manje izlaze kada je veliko zagađenje, da ostaju u zatvorenim prostorijama, da redovno koriste terapiju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).