Autor: onogost.me
Foto: gov.me
08:53
11.1.2022.

Radulović: Stariji kovid pacijenti vakcinisani, ali uglavnom prije više od šest mjeseci

Na kovid odjeljenju Kliničkog centra Crne Gore juče se nalazio 81 pacijent, a kada se ima u vidu porast broja novozaraženih i činjenica da je za te pacijente dostupno 159 kreveta, situacija je bolja u odnosu na period kada je dominirao delta soj koronavirusa.


To je u Bojama jutra kazala direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović.

Trideset pet kovid pacijenata životno je ugroženo, a danas se očekuju rezultati koliko je njih zaraženo omikronom, a koliko delta varijantom virusa.

Među hospitalizovanima dominira starija populacija, 85 odsto njih je starije od 65 godina, pri čemu imaju u značajnoj mjeri pridružene bolesti koje komplikuju tok liječenja, istakla je Radulović.

Pet pacijenata je mlađe od 40 godina, a neki od njih odranije imaju druge bolesti koje utiču na tok samog oboljenja.

"Mlađi pacijenti nisu vakcinisani, stariji jesu, ne znam procenat, ali kada sam pogledala kad su vakcinisani, dominiraju pacijenti koji su prije više od šest mjeseci završili proces imunizacije, što utiče na vjerovatnoću obolijevanja nakon vakcinacije", naglasila je Radulović.

U Kliničkom centru trenutno je 116 kovid pozitivnih pacijenata ukupno, ali se liječe zbog nekih drugih bolesti. "Na svim destinacijama KCCG-a imamo kovid pozitivne pacijente, ali su primljeni jer su ugroženi zbog nekog drugog stanja", dodala je Radulović.

Rekla je da pacijenti zaraženi omikron sojem imaju lakšu kliničku sliku u odnosu na oboljele od delta varijante, i da su rjeđe komplikacije u vidu upale pluća.

Broj zaraženih ljekara i medicinskih sestara, navodi direktorica KCCG-a, trenutno ne ugrožava proces rada. "Imamo blizu 600 ljekara, od toga je 16 pozitivno i svi imaju lakšu kliničku sliku. I ja sam imala skoro omikron i bila sam isključena iz procesa rada. Od 1.600 medicinskih sestara, 69 je pozitivno", rekla je.

"Prirodno da se forsira medicinski kadar"

Radulović je, komentarišući jučerašnji protest nemedicinskog osoblja ispred KCCG-a, kazala da zaposleni koji nisu obuhvaćeni povećanjem od 30 odsto, koje imaju zdravstveni radnici, imaju pravo da izraze nezadovoljstvo. Podsjetila je, ipak, da i oni imaju 17 odsto povećanja zarada.

"Moram priznati da više uvažavam medicinski kadar, jer su u prethodnom periodu dominantan dio posla oni ponijeli. Tako da imam razumijevanja da postoji procentualna razlika u procentualnom povećanju plate medicinskom kadru u odnosu na nemedicinski", istakla je.

Radulović je kazala da bi, ako ministarstvo treba da odluči kome da poveća platu, definitivno bila na strani medicinskog kadra.

"Koliko god se to ne dopadalo nemedicinskom kadru sad kao menadžerka to da izgovorim, ali mislim da je prirodno da se forsira medicinski kadar, posebno u vrijeme kovida", kazala je direktorica KCCG-a.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:15
  21.1.2022.

  U Crnoj Gori, u posljednja 24 sata, registrovano je 1.212 novih slučajeva infekcije, podaci su Instituta za javno zdravlje (IJZ). Od posljedica infekcije preminulo je devet osoba.

 • 15:02
  20.1.2022.

  U Crnoj Gori, u posljednja 24 časa, registrovano je 1.548 novih slučajeva koronavirusa, podaci su Instituta za javno zdravlje. Preminule su tri osobe iz Bara, Podgorice i Herceg Novog. Među preminulima najmlađa je imala 73 godine, a najstarija 89 godina starosti.

   

 • 22:49
  19.1.2022.

  Do sada je bilo važilo mišljenje da vas jedna jabuka dnevno može držati daleko od ljekara. No, zapanjujuća je činjenica da ovaj plod koji jača imunitet ne bi trebalo da jedete u bilo koje doba dana, a za takvu preporuku postoje i konkretni razlozi.

 • 15:28
  19.1.2022.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (utorak 18.01.2022. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3.902 uzoraka na novi koronavirus.