Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
09:07
8.2.2019.

SARI nije virus, već teška upala pluća

U posljednjim izvještajima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u kojima se objavljuju podaci o broju oboljelih pacijenata od virusa gripa i infekcija respiratornog trakta (ARI), pojavljuje se novi SARI, koji je u javnosti izazvao spekulacije da se u Crnoj Gori pojavio novi smrtonosni virus, pišu Dnevne novine.


Međutim, iz Instituta za javno zdravlje pojašnjavaju da nije riječ o novom virusu, već da je SARI zapravo skraćenica za teške akutne respiratorne infekcije koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju pacijenta.

Podsjetimo, u posljednjem izvještaju Instituta navedeno je da je u periodu od 28. januara do 3. februara, prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno 11 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Svi slučajevi SARI su uzorkovani na virus gripa, a rezultat je kod njih osam bio pozitivan na prisustvo virusa gripa tip A.

Od pomenutog broja SARI slučajeva jedan je bio sa smrtnim ishodom usljed infekcije izazvane virusom gripa.

“Teške akutne respiratorne infekcije ili SARI (engleska skraćenica za Severe Acute Respiratory Infections), prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, podrazumijevaju sve teške infekcije respiratornog sistema koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju, najčešće na odjeljenjima intenzivne njege, usljed pojave oboljenja koje se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom (38°C i više) koja traje duže od sedam dana, upornim kašljem i plitkim ili otežanim disanjem”, pojasnili su iz Instituta za javno zdravlje.

Mogući patogeni, odnosno uzročnici, teških respiratornih infekcija (SARI) su mnogobrojni, pa do njihove pojave mogu da dovedu, kako ističu iz Instituta, razne bakterije, kao što su Mycoplasma pneumonia-e, Chlamydophila pneumonia-e, Legionella ili virusi gripa, korona, adenovirusi, respiratorni sincicijalni virusi…

Iz Instituta naglašavaju da je najefikasnija specifična mjera prevencije kod obolijevanja od određenih respiratornih infekcija vakcinacija različitim dostupnim vakcinama u odnosu na uzročnika bolesti bakterije ili viruse.

“Ukoliko vakcina iz nekog razloga nije dostupna, ili nema adekvatne vakcine protiv uzročnika respiratorne infekcije, treba se pridržavati predloženih mjera opšte prevencije”, savjetuju iz Instituta.

Opšte mjere prevencije, podsjećaju, podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, pridržavanje propisanih mjera za kontrolu infekcije i korišćenje lične zaštitne opreme prilikom njege osoba oboljelih od teških respiratornih infekcija. Takođe, treba izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi kao i javne skupove, redovno prati ruke i izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta nečistim rukama, koristiti papirne maramice prilikom kijanja i kašljanja, te praktikovati zdrave životne navike.

 

izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović

 • 22:05
  19.4.2019.

  Došlo je ljepše vrijeme i gdje god pogledate možete vidjeti ljude kako se voze biciklima. To ne čudi, s obzirom na to koliko je vožnja bicikla dobra po zdravlje, jer osim što stičete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, i ako ste biciklom zamijenili automobil, onda čuvate i okolinu.