Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skoro 60.000 oboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori

doctor-3264979_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.11.2023. u 10:01
Procjenjuje se da oko 60.000 osoba u Crnoj Gori ima dijabetes, po čemu smo visoko ugroženi kako u Evropi tako i u svijetu. Više od 95 odsto oboljelih čine odrasle osobe, a najzastupljeniji je dijabetes tip 2, poručeno je sa naučnog skupa “Pokrećemo promjene za generacije”.

Skup je organizovan u susret Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa (14. novembar), povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja kompanije Novo Nordisk.

Kako je ocijenjeno na skupu, zahvaljujući stalnoj edukaciji ljekara i zdravstvenih radnika, povećanju broja endokrinologa, kao i dostupnosti najmodernijih, inovativnih terapija i medicinskih sredstava Crna Gora je u boljoj situaciji nego prije, ali je neophodan sistemski pristup u rješavanju izazova koje dijabetes, kao pandemija XXI nameće kako crnogorskom društvu u celini, tako i svijetu globalno.

“Dijabetes je veliki problem društva kako u Crnoj Gori, tako i globalno. Predstavlja petog uzročnika smrti u svijetu, ali nije samo zdravstveni, već i socijalni i ekonomski problem. Sa porastom tendencije oboljevanja od dijabetesa, nameće se potreba da imamo sveobuhvatnu nacionalnu strategiju. Ona je višeslojna i trebalo bi da obuhvati najprije prevenciju, sa kojom treba početi još kod najmlađih u predškolskom i školskom uzrastu. Obavezna je edukacija kako medicinskih radnika, tako i opšte populacije kroz podizanje svijesti o dijabetesu i njegovim faktorima rizika, što bi uključivalo i promociju zdravih postulata ishrane i fizičke aktivnosti”, izjavio je dr Đorđije Krnjević, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, prenosi Agencija CG news.

Dr Emir Muzurović, endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore kazao je da dijabetes i njegove komplikacije značajno utiču na kvalitet života pacijenta i skraćuju životni vijek.

"Razvoj inovativnih terapija usmerenih na unapređenje savremene dijabetološke zaštite u poslednjih deset godine je na vrhuncu, a upravo tim rješenjima leži kako sadašnjost tako i budućnost dijabetološke zaštite u Crnoj Gori”, rekao je on.

Više od 95 odsto oboljelih čine odrasle osobe, a najzastupljeniji je dijabetes tip 2.

„Već dugo govorim da je dijabetes kao moj najbolji prijatelj. Živjeti sa dijabetesom nije lako, ali nije nemoguće. Moje zdravstveno stanje nije prepreka da živim kvalitetno, učim, radim, bavim se sportom i normalno se družim“, istakla je Danijela Žugić, koja ima dijabetes.

"U Registar šećerne bolesti prijavi se između 2.000 i 3.000 novooboljelih osoba godišnje, od čega je 60 odsto prijavljenih mlađe od 65 godina. U Crnoj Gori od šećerne bolesti podjednako obolijevaju muškarci i žene, a sve je više mlađe populacije koja se suočava sa dijagnozom. Procjene kažu da se godišnje otkrije do 40 slučajeva dijabetesa kod osoba mlađih od 19 godina, dok u istom periodu oboli više od 20 djece, mlađih od 14 godina. Pored toga što je ovo okupljanje posvećeno Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa, koje se tradicionalno obilježava 14. novembra, najznačajniji domaći ljekari iz oblasti dijabetologije okupili su se i povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja kompanije Novo Nordisk. Danska farmaceutska kompanija, koja je već dugo prisutna i u Crnoj Gori, predstavlja sinonim borbe protiv šećerne bolesti", navodi se u saopštenju.

Novo Nordisk osnovan je prije tačno 100 godina, sa sjedištem u Danskoj, i danas predstavlja jednog od globalnih lidera u farmaceutskoj industriji. Kompanija ima više od 61.000 zaposlenih u 80 zemalja svijeta, a njeni ljekovi i medicinska sredstva dostupni su na preko 170 tržišta globalno.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Visokim krvnim smatra se vrijednost od 140 mmHg ili više (za gornju vrijednost), to jest 90 mmHg ili više (za donju). Kod povišenog krvnog pritiska, najčešće su povišene obje vrijednosti.