Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:13
26.2.2020.

Smanjite rizik od nastanka kamena u bubregu

Svaka deseta osoba se tokom života susreće sa problemom kakav je nastanak kamena u bubregu. Imajući u vidu da ova pojava može da bude prilično neprijatna, prevencija bi bila najbolje rješenje.


Bol koji izaziva kamen u bubregu mnogi opisuju kao najgori koju su ikada osjetili, što je razlog više da se radi na njegovom sprječavanju. Iako ishrana ne garantuje stopostotnu zaštitu, svakako smanjuje rizik od ove bolesti, piše Scientific American

Kako nastaje kamen u bubregu?

Uzrok su jedinjenja koja se inače nalaze u urinu. U stanju su da obrade kristale koji se spajaju u grudvice veličine zrna pijeska ili šljunka. Sitniji kamenčići mogu da budu neprimjetno izbačeni, ali problem predstavljaju veći komadi koji se kreću urinarnim traktom. Naročito je neprijatno za muškarce, zbog njihove anatomije.

U većini slučajeva, usprkos jakom bolu, kamen se izbacuje iz organizma bez nanošenja značajne štete i to uz primjenu prepisanih ljekova koji pomažu proces izbacivanja kamena. Ipak, moguće su i rijetke komplikacije koje iziskuju hiruršku intervenciju.

Koje osobe su najpodložnije ovom problemu?

Muškarci su dvostruko podložniji nego žene. Kamen u bubregu se obično javlja kod osoba starijih od 30 godina, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, ima veći rizik od ponovne pojave.

Reč je o pojavi koja je često nasljedna, što znači da postoji veća verovatnoća pojave kamena u bubregu ako su vaši roditelji, brat ili sestra imali taj problem.

Osim genetske predispozicije, pojedine navike u ishrani mogu da doprinesu nastanku bubrežnog kamenca.

Kako možemo da spriječimo njegov nastanak?

Nutricionisti preporučuju veći unos vode, jer se tako bubrezi ispiraju od jedinjenja koja prijete da prerastu u kamen. Takođe, previše soli može da se nakupi u urinu, pa je preporučljivo ograničiti unos ove namirnice.

Redovan unos voća i povrća je od velikog značaja, jer podiže nivo pH vrijednosti urina, što dalje doprinosi prevenciji kamena u bubregu.

S druge strane, bjelančevine je najbolje umjereno unositi, jer one smanjuju nivo pH vrijednosti urina.

Jedan od osnovnih faktora rizika je nizak nivo kalcijuma u organizmu. Ova činjenica na prvi pogled možda zvuči iznenađujuće, jer je i sam kamen bogat kalcijumom.

Povećanim unosom kalcijuma smanjuje se mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcijuma su mlječni proizvodi, zeleno povrće i konzervirana riba.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:25
  9.4.2020.

  Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom.

 • 14:09
  9.4.2020.

  Montefarm će isporučiti svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika.

 • 08:44
  9.4.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:30 analizirano je 107 uzoraka od kojih su 3 bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 22:02
  8.4.2020.

  Ko bi više u moru 'beauty' savjeta s kojima smo svaki dan bombardovani znao koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne djeluje? Časopis Elle je sumirao najveće beauty mitove i objasno zašto ne djeluju.