Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:05
22.1.2021.

Smokve su izvor vitamina i donose mnoge zdravstvene benefite

Smokve, ukusni plodovi listopadnog drveća iz roda fikusa, već su nekoliko vjekova dio ljudske dijete. Ovo voće u obliku suza najbolje uspijeva na Bliskom istoku i u Sredozemlju, a preporučeno je da se konzumira zbog brojnih zdravstvenih benefita.


Smokve se inače mogu konzumirati svježe i sušene, a njihova prirodna slatkoća čini ih savršenom zamjenom za šećer u kolačima i tortama.

Ljubičasta ili zelena kora smokvi je jednako jestiva kao i njihova rozikasta unutrašnjost. Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave, a u nastavku pročitajte koje koristi imamo od njih.

Smokve sadrže neophodne hranjive sastojke za naš organizam

Smokve su odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, i vitamina A, K i B6. Pune su vlakana, fenola i flavonoida, i sadrže veliku količinu antioksidanasa koji sprječavaju i umanjuju štetu koju na ćelijama prave slobodni radikali.

Smokve pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola

Ukoliko brinete o zdravlju vašeg srca, onda biste trebali smokve često uvrštavati u svoju ishranu. Dokazano je da one mogu uticati na smanjenje krvnog pritiska, ali i nivoa holesterola, piše Klix.ba. 

Smokve su dobre za dijabetičare

Iako ovo voće ima visoke količine prirodnog šećera, one uopšte nisu loše za dijabetičare. Studija iz 1998. godine je otkrila da umjereno konzumiranje smokvi smanjuje potrebu za insulinom za 12 posto.

Smokve podstiču bolje varenje

Smokve se već dugo koriste kao prirodni lijek kod problema sa zatvorom. One su korisne u te svrhe jer sadrže rastvorljiva vlakna, koja su dobra za zdravlje crijeva.

Smokve su dobre za kožu

Kreme koje u svom sastavu imaju ekstrakte suvih smokvi pomažu u borbi protiv ekcema i suve kože. Zbog sadržaja antioksidanasa u smokvama, one su takođe dobar saveznik i protiv bora, piše Goodnet.

Ostale vijesti iz kategorije