Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:13
5.12.2018.

Šta se dešava u organizmu sat vremena nakon što popijemo gazirano piće

Samo jedno gazirano piće može da učini mnogo štete našem organizmu, zato ne pretjerujte, upozoravaju farmaceuti.

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa biste svakako trebali da izbjegavate da ih pijete često.

Farmaceut Niraj Naik upozorio je da jedno gazirano piće organizmu može da napravi mnogo više štete nego što mislimo. On je otkrio šta će nam se dogoditi već nakon 10, 20, 40 minuta i, na kraju, nakon jednog sata.

Prvih deset minuta tijelo “pogađa” poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 kašika šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kisjeline.

Osim što tijelo “napada” poveća količina šećera, istovremeno djeluje tako da organizmu “oduzima” vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostaviće i neugodne mrlje na zubima, posebno ako ih često pijete.

Nakon 20 minuta nivo šećera u krvi raste i uzrokuje pojačano izlučivanje insulina. Jetra reaguje tako da pretvara šećer u masne naslage.

Nakon 40 minuta dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni pritisak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta u tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin, pojašnjava Naik.

Nakon sat vremena gazirano piće i dalje “gura” metabolizam, jer se fosforna kisjelina iz pića veže s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u crijevu, a velika količina šećera i dodatnih zaslađivača uzrokuje povećano izlučivanje kalcijuma.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović

 • 22:05
  19.4.2019.

  Došlo je ljepše vrijeme i gdje god pogledate možete vidjeti ljude kako se voze biciklima. To ne čudi, s obzirom na to koliko je vožnja bicikla dobra po zdravlje, jer osim što stičete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, i ako ste biciklom zamijenili automobil, onda čuvate i okolinu.