Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
25.1.2020.

Šta sve utiče na gojaznost djece

Novo istraživanje otkrilo je da su tri glavna razloga za gojaznost djece nekonzistentnost obroka, vrijeme provedeno pred televizorom ili računarom i ono najvažnije, spavanje.


Istraživanje objavljeno u međunarodnom naučnom časopisu o gojaznosti pokazalo je koliko pridržavanje dnevne rutine može uticati na težinu djece. Pod rutinom se podrazumijeva uzimanje glavnih obroka u isto vrijeme, kontrola vremena koje djeca provedu pred televizorom, računarom ili telefonom, ali i koliko vremena provedu spavajući.

Naučnici su posmatrali navike 11 hiljada djece rođene između 2001. i 2002. godine u Velikoj Britaniji. Ono što je potvrđeno jeste da djeca koja se pridržavaju rutine u navedenim stavkama sve do tinejdžerskog doba imaju bolju liniju i mnogo su zdravija. Uzevši to u obzir, istraživači vjeruju da ključ leži u edukaciji djece o tome kako održavati psihičko i fizičko zdravlje.

Jedan od zabrinjavajućih podataka iz istraživanja je da kod djece stare 3 godine čak 59 posto njih nije imalo definisano vrijeme za spavanje, a skoro polovina ispitanih nije imala redovne obroke.

Kada su ponovo ispitana sa 11 godina, 6 posto djece je bilo gojazno, i to uglavnom ona koja nisu imala definisane rutine i spavala su manje.

“San je vrlo važan za razvoj djece”, smatra voditeljika istraživanja Sara Anderson, profesorka na Univerzitetu Ohajo za javno zdravstvo. Iako je još dosta toga nejasno o uticaju sna na metabolizam, istraživanja su pronašla više veza između gojaznosti i lošeg sna.

Prema Američkoj akademiji pedijatara, djeca stara između 3 i 5 godina morala bi imati od 10 do 13 sati sna u danu. Osiguravanje ove količine sna u redovnim intervalima jedan je od najvažnijih faktora za povećanje šanse za zdravi život u kasnijim godinama.

Izvor: Index

Ostale vijesti iz kategorije