Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:13
9.7.2019.

Što bi trebalo piti tokom treninga?

Ostati hidriran je ključno za svakog čovjeka, ali atlete moraju unijeti i veće količine vode kako bi nadomjestili gubitak tečnosti tokom vježbe.

Voda je najvažniji sastojak za život i bitna je za mnoge funkcije u organizmu. Bitno je da tečnost unosite i tokom vježbanja jer je to ključno za vaš performans i sigurnost.

Što duže i intenzivnije vježbate važnije je da unosite pravu vrstu tečnosti.

Studije su pokazale da atlete koje izgube dva posto svoje tjelesne težine putem znojenja imaju pad količine krvi što uzrokuje otežan rad srca. To može dovesti i do grčenja mišića, vrtoglavice i srčanih problema poput udara ili zastoja.

Atlete trebaju pratiti količinu urina koji ispuste i boju. Veće količine urina svijetle boje pokazatelj su da je vaše tijelo dovoljno hidrirano. S druge strane, manje količine tamnije boje znači da vašem tijelu nedostaje tečnosti.

Vagajte se prije i poslije vježbanja. Pokušajte popiti dovoljno vode kako biste nadomjestili taj gubitak.

Atlete gube više tečnosti kada vježbaju na visinama, u toplim uslovima, znojenjem i tokom dužeg vježbanja. Stručnjaci savjetuju da konzumirate tečnost koja ima elektrolite i ugljene hidrate.

Natrijum i kalijum pomažu u zamjeni gubitaka elektrolita u znoju, a natrijum takođe pomaže u stimuliranju žeđi. Ugljieni hidrati daju energiju za vježbanje koje traje od 60 do 90 minuta. To možete nadomjestiti kroz energetske gelove i čokoladice te drugu hranu.

Sportska pića pomažu kada vježbate jakim intenzitetom 60 i više minuta. Ukoliko trčite maraton, ultramaraton ili učestvujete u Ironmanu, svakako ih konzumirajte i dodajte elektrolite.

Popijte između 350 i 400 ml tečnosti 2-3 sata prije vježbanja i oko 300 ml 10-15 minuta poslije vježbanja. Tokom vježbanja popijete oko 300 ml svakih 10-15 minuta. Ako vježbanje traje duže od 90 minuta popijte 300 ml sportskog pića svakih 15-30 minuta.

Nakon vježbe se izvagajte i za svakih 450 grama popijte između 400 i 500 ml vode. Konzumirajte 4:1 omjer ugljikohidrata i proteina unutar dva sata nakon vježbanja kako biste nadomjestili glikogen.

Bitno je i da ne pijete ni previše vode jer to može dovesti do smanjenja koncentracije natrijuma u krvi što može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema.

Izvor: klix.ba

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:13
  18.10.2019.

  Isporuka vakcina protiv virusa gripa kasni u domovima zdravlja, iako su u Institutu za javno zdravlje još prethodne sedmice registrovani pacijente sa ovim oboljenjem.

 • 21:58
  17.10.2019.

  Američki naučnici sa univerziteta "Djuk" objavili su rezultate studije koja pokazuje da hrskavica može da se obnavlja.

 • 22:04
  16.10.2019.

  Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a (imaju sidu).

 • 12:23
  16.10.2019.

  Vakcine protiv sezonskog gripa, za čiju isporuku je JZU Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, a koje je trebalo da budu distribuirane do 15. oktobra još nijesu stigle i njihova isporuka se očekuje posljednje sedmice oktobra, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.