Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:07
9.5.2019.

Stresan posao, loš san i visok krvni pritisak donose preranu smrt

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, izvještavaju njemački istraživači.

U studiji je učešće uzelo nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, pronašli su istraživači.

"Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zatajenje srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom", kaže doktor Greg Fonarou, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su izvijestili da su među osobama s hipertenzijom oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.

Prema vodećem istraživaču Karl-Hajncu Ladvigu, spavanje bi trebalo biti vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

"Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji", dodao je on u izjavi.

Ostale vijesti iz kategorije