Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
13:14
16.1.2019.

U Nikšiću šugu preležala 52 pacijenta

U Crnoj Gori tokom 2018. godine registrovano je 424 oboljelih od skabijesa, odnosno šuge, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.


Oni su dodali da je najviše oboljelih registrovano u Bijelom Polju (98), zatim Podgorici (96) i Nikšiću (52).

“Od početka prošle godine najviše slučajeva registrovano je tokom oktobra (85), zatim novembra (54), te januara (41), dok na mjesečnom nivou taj broj varira od 18 do 85. Broj registrovanih oboljelih od skabijesa u 2017. godini je bio 580”, kazali su iz Instituta.

Pojašnjavaju da, saglasno zakonskoj regulativi, šuga pripada grupi zaraznih oboljenja koja se obavezno prijavljuju.

“Trenutna epidemiološka situacija po pitanju tog zaraznog oboljenja je stabilna i uobičajena, s obzirom na to da se u posljednjih 10 godina, na teritoriji Crne Gore na godišnjem nivou registruje od 150 do 900 oboljelih lica od te bolesti, dok na mjesečnom nivou taj broj varira od 20 do 140 oboljelih. Ovo oboljenje se javlja tokom cijele godine, ali veća učestalost obolijevanja se bilježi u kasnu jesen i zimi”, istakli su iz Instituta.

Šuga je zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u čitavom svijetu i, kako su pojasnili, javlja se sporadično ili epidemijski u kolektivima.

“Svako može oboljeti od šuge. Prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja sa oboljelom osobom. Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću”, rekli su iz Instituta.

Promjene na koži, dodaju, mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona.

“Moguća je bakterijska infekcija kože na mjestima češanja, što komplikuje i produžava liječenje. Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja posle kontakta sa oboljelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedjelju dana). Starije osobe, osobe koje borave u ustanovama za kolektivni smještaj i osobe sa oslabljenim imunim sistemom mogu da budu i bez svraba”, kazali su iz Instituta.

Svaku neuobičajenu promjenu na koži bi trebalo da pregleda ljekar, jer, kako su objasnili, osoba može prenijeti šugu od momenta kada se zarazi do završetka liječenja.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:14
  19.8.2019.

  Kada se u avgustu privede kraju branje krupnih plodova pitome kupine, dobri poznavaoci ljekovitog bilja kreću put brda u potragu za sitnijim, gotovo crnim bobicama divlje kupine (Rubus fruticosus).

 • 21:46
  18.8.2019.

  Kukuruz je najzdravija ljetnja girckalica koja obara holesterol i jača nerve, a kukuruzna svila odličan je diuretik.

 • 22:13
  16.8.2019.

  Već decenijama se zna da zbog učestalog korištenja antibiotika bakterije mogu razviti otpornost na njih, ali izgleda da i druge vrste medikamenata, uključujući ibuprofen, takođe pojačavaju rezistenciju bakterija na antimikrobne ljekove, javlja "New Scientist".

 • 21:50
  15.8.2019.

  Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, u julu je prijavljeno 312 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.