Urađeno 100 operacija katarakte, uskoro i liječenje glaukoma

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 11.05.2023. u 11:40
Nakon tri decenije, u Opštoj nikšićkoj bolnici izvode se operacije katarakte. Prošle sedmice urađena je i stota intervencija. Iz te ustanove najavljuju da će raditi sve kako bi uskoro mogli da liječe i glaukom. To je veliko olakšanje za pacijente ne samo Nikšića već svih okolnih gradova, koji su zbog tih intervencija morali da idu u Klinički centar.

Oko stotinu pacijenata mjesečno iskaže interesovanje za operaciju katarakte u nikšićkoj bolnici, zahvaljujući novoj opremi mikroskopu i fakomašini sada je moguće obavljati takve intervencije najsavremenijom hirurškom metodom u oftalmologiji.

“U našoj bolnici imamo najsavremeniji za fakoemulzifikaciju i ona nam omogućava da minimalno invazivno uklonimo prirodno sočivo koje je zamućeno najčešće kao posljedica starosti i ugradimo kroz te minimalne rezove to savitljivo vještačno sočivo i pacijent već, ako ne sjutra, onda kroz par dana vidi kao što je vidio u mladosti”, objašnjava specijalista oftalmologije doktor Jovan Milić.

Operacije kataratke se izvode u lokalnoj anesteziji, osim toga rade i operacije očnih kapaka i rožnjače, a u planu je i proširivanje programa, pa se se u skorijoj budućnosti može očekivati i da će se raditi operacije glaukoma.

Obavljanje ovakvih intervencija u Nikšiću je vrlo značajno za brojne pacijente koji su morali ići u Klinički centar.

“Nikšić pokriva teritoriju našeg grada, Šavnik, Plužine, Žabljak, Pljevlja i Herceg Novi, dio Crne Gori koji sada ima brzu i efikasnu uslugu po tom pitanju. Prošle sedmice je napravljena stota operacija katarakte”, istakla je direktorica bolnice Dušanka Milatović Perović.

I pacijenti su zadovoljni. Darinka koja čeka na operaciju na drugom oku kaže da jedva čeka da progleda jer se suviše dugo mučila.

“Ovo me opet sad vratilo u neki život, neki svijet. Ja sam zadovoljna i jedva čekam kad ćemo drugo oko da završimo”, kaže ona.

Još dva ljekara su na specijalizaciji, što obećava da će uz novu opremu i edukovan kadar broj zdravstvenih usluga biti znatni proširen u Nikšiću.

Izvor: TVCG, rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Povodom sumnji da se prilikom isplata subvencija iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dešavaju zloupotrebe, a zbog prijavljivanja enormno visokih plata za te kategorije, iz Udruženja mladih s hendikepom poručuju da se tom pričom nanosi šteta njima, a u Fondu se protive ograničavanju subvencija.