Usluge medicine rada ponovo na državnom budžetu

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 28.04.2023. u 16:34
Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je pripremljen i u proceduri je usvajanja, između ostalog, predviđeno je vraćanje medicine rada na državni budžet, kako bi se ojačali kadrovski kapaciteti i unaprijedio kvalitet usluga u ovoj oblasti. Takođe, novim zakonskim tekstom omogućiće se građanima da o trošku države određena profesionalna oboljenja dokazuju u referentnim centrima iz regiona u ovoj oblasti medicine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“I danas kada se obilježava Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, naglašavamo da je prioritet Ministarstva zdravlja reforma zdravstvenog sistema sa sveobuhvatnijom organizacijom pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite, što je i nametnulo potrebu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da će novim zakonskim rješenjima sistem zdravstvene zaštite biti organizovan na način da obezbijedi prvenstveno dostupniju zdravstvenu zaštitu stanovništvu, bolju organizaciju, povezanost i funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite po svim nivoima, kao i njegovu teritorijalnu raspoređenost, te usklađeno djelovanje javnog i privatnog sektora, na način što se u zdravstveni sistem uvodi i mogućnost pružanja usluga zdravstvene zaštite putem privatne prakse.

“Konkretno u oblasti medicine rada, usvajanjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ljekarske preglede radi utvrđivanja radne sposobnosti zaposlenih, obavljaće doktor medicine, specijalista medicine rada i doktor medicine druge specijalnosti, na osnovu kojih će doktor medicine specijalista medicine rada sačinjavati izvještaj o izvršenom zdravstvenom pregledu zaposlenog. Ovaj izvještaj će sadržati nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i zdravlje na radu”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.
  Oko 150 Nikšićana juče je došlo na preventivni pregled kože koji je bio organizovan u Opštoj bolnici povodom Euromelanom skrining dana. Kako je za portal Onogošt kazala Ana Popović, dermatovenerolog onkolog i nacionalni koordinator Euromelanom kampanje, sumnja se da je kod 30 pregledanih otkriven maligni tumor kože.